Šta su strije?

Ako imate strije, vjerovatno želite da nestanu. Ove linije na koži nisu štetne za zdravlje, ali ne izgledaju baš lijepo. Pojavljuju se kada tijelo “raste”, a imaju različite uzroke. Kolagen je protein koji čini kožu elastičnom. Ako koža ne proizvodi dovoljno kolagena, mogu se pojaviti strije.

Još neki od razloga pojave strija su: brzi dobitak kilograma, trudnoća, operacija grudi, bodybuilding, visoke količine steroida ili Marfan sindrom (genetska bolest koja slabi vlakna kože i uzrokuje abnormalan rast).

Strije su češće kod žena, posebno tokom trudnoće. Kako stomak raste, da napravi mjesta za bebu, koža se rasteže. Hormoni, čiji nivoi kod trudnica rastu, mogu oslabiti vlakna kože i uzrokovati pojavu strija.

Pretile žene i muškarci mogu imati ova obilježja na koži. Čak i bodybuilderi koji imaju malo masti na tijelu ih mogu dobiti tamo gdje su ispupčeni mišići. Djeci u pubertetu i tokom rasta se također mogu pojaviti strije, ali one većinom nestaju kako starimo.

Ove naborane, isprekidane linije na koži se mogu pojaviti u raznim bojama od crvene ili roze do ljubičaste ili blijede. Pojavljuju se na mnogim dijelovima tijela kao što su ruke, noge, leđa, grudi, zadnjici, kukovima, ramenima i stomaku.

Postoji malo dokaza da bilo koji tretmani djeluju na uklanjanje strija. Kreme sa tretinoinom sadrže retinoid, sastojak povezan sa vitaminom A. Retinoidi povećavaju proizvodnju kolagena. Mogu pomoći da izblijede tragovi strija, ali i uzrokuju da koža postane iritirana i crvena. Različiti preparati za tijelo na bazi maslinovog ulja ili sa visokim procentima vitamin E mogu pomoći da koža bude mekša, ali i dalje nije dokazano da li pomažu ili preveniraju pojavu strija.

.

Facebook komentari