Šta su strije?

Ako imate strije, vjerovatno želite da nestanu. Ove linije na koži nisu štetne za zdravlje, ali ne izgledaju tako lijepo. Pojavljuju se kada tijelo raste iz više razloga. Koža se može rastezati dovoljno da se održi. Kolagen je protein koji čini kožu elastičnom. Ako koža ne proizvodi dovoljno kolagena, mogu se pojaviti strije, kako se koža rasteže.

Još neki od razloga pojave strija su: brzi dobitak kilograma, trudnoća, operacija grudi, bodybuilding, visoke količine steroida ili Marfan sindrom (genetska bolest koja slabi vlakna kože i uzrokuje abnormalan rast).

Strije su češće kod žena, posebno tokom trudnoće. Kako stomak raste da napravi mjesta za bebu, koža se rasteže. Hormoni koji se dižu kod trudnica mogu oslabiti vlakna kože i uzrokovati strije.

Pretile žene i muškarci mogu imati ova obilježja. Čak i bodybuilderi koji imaju malo masti na tijelu ih mogu dobiti gdje su ispupčeni mišići. Djeci u pubertetu i tokom rasta se mogu pojaviti, ali one većinom nestaju kako starimo.

Ove naborane, isprekidane linije na koži se mogu pojaviti u raznim bojama od crvene ili roze do ljubičaste ili blijede. Pojavljuju se na mnogim dijelovima tijela kao što su ruke, noge, leđa, grudi, zadnjici, kukovima, ramenima i stomaku.

Postoji malo dokaza da bilo koji tretmani djeluju na uklanjanje strija. Kreme sa tretinoinom sadrže retinoid, sastojak povezan sa vitaminom A. Retinoidi povećavaju proizvodnju kolagena. Mogu pomoći da izblijede tragovi strija, ali i uzrokuju da koža postane iritirana i crvena. Maslaci za tijelo kao što su shea i kakao, te maslinovo ulje i vitamin E mogu pomoći da koža bude mekša ali i dalje nije dokazano da li pomažu ili preventiraju pojavu strija.

Mehanički procesi i tretmani koje koriste plastični hirurzi rade na pomaganju koži da proizvodi više kolagena kroz mikrodermoabraziju, laserske terapije ili kozmetičke operacije u uklanjanju strija.

Facebook komentari