Šta su to fitonutrijenti i u kojim jelima se nalaze

Fitonutrijenti su hiljade prirodnih bioaktivnih sastojaka u različitim oblicima hrane. Ovi nutrijenti daju boju hrani i štite biljke od štetnih bakterija. U našoj ishrani, fitonutrijenti igraju ulogu u stabilizovanju funkcije imuniteta da smanji rizik za infekciju. Istraživanja su pokazala da određeni fitonutrijenti igraju ulogu u poboljšanju nivoa lipida u krvi. Smanjenje ostalih faktora rizika koji utječu na hronične bolesti je povezano sa ishranom koja ima veće unose fitonutrijenata.

Voće i povrće kao i biljna hrana (čitave žitarice, orasi, grah i određeni čajevi), sadrže ove bioaktivne sastojke. Postoji više od 25.000 fitonutrijenata.

Karotenoidi

Najčešći karotenoidi su beta-karoten, likopen i lutein pronađeni u ljubičastom, bijelom, crvenom, zelenom i narandžastom voću. Ovi sastojci utječu na signale ćelija i slanje poruka. Lutein je poznat po održavanju zdravlja oka, kao i prevenciju za rak prostate, dojke i pluća.

Elagična kiselina

Visoki nivoi elagične kiseline su pronađeni u kupinama, brusnicama, jagodama, grožđu i orasima. Elagična kiselina utječe na procese ćelija. Ovaj moćni sastojak je povezano sa prevencijom za rak prostate i dojke.

Flavonoidi

Flavonoidi su fenolični sastojci otkriveni bobicama, mahunarkama, čaju, grožđu, maslinovom ulju, kokosu, začinima, voću, zelenom povrću i luku. Flavonoidi prave zasebnu grupu sastojaka sa više od 5.000 nutrijenata. Rade protiv oštećenja slobodnih radikala koji uništavaju ćelije i miješaju se u rast i oporavak ćelija.

Resveratrol

Resveratrol se prirodno pravi u biljkama kroz stresna stanja i pri napadu od štetnih bakterija. Pronađen je u visokim koncentracijama kože ljubičastog grožđa, jagoda, borovnica, kikirikija i crvenog vina. Neurozaštitni je sastojak koji doprinosi zdravlju mozga. Zbog antioksidativnih funkcija koje održavaju funkciju ćelija u arterijama, ima korisne efekte na kardiovaskularni sistem.

Grupa fitonutrijenata pravi veoma bitnu razliku u poboljšanju zdravlja i zaštitu protiv bolesti. Ovi bioaktivni sastojci štite krvne arterije i ćelije koje prave vitalne organe u našem tijelu i omogućavaju optimalan rast ćelija, oporavak i zdravlje.

Facebook komentari