Šta su to spolno prenosive bolesti (SPB)?

AUTOR: Doc. dr. Svjetlana Grgić, specijalist infektologije, subspecijalist intenzivne medicine

U SPB spadaju bolesti koje se mogu prenijeti spolnim kontaktom sa zaraženom osobom (oralnim, vaginalnim i analnim kontaktom), a neke se mogu prenijeti i nespolnim putem (krvlju, s majke na dijete). Uzrokuju bolesti spolnih organa, no mogu zahvatiti i druge organe (jetru, obrambeni sustav, mozak…). Uzrokuju ih brojni mikroorganizmi (virusi, bakterije, praživotinje, paraziti).

Kako se SPB prenose?

SPB se mogu prenijeti spolnim kontaktom sa zaraženom osobom (oralnim, vaginalnim i analnim kontaktom), a neke se mogu prenijeti i nespolnim putem (krvlju, s majke na dijete). Spolni odnosi uvijek, a osobito u mladenačkoj dobi, nose određene rizike. Rizik od SPB najveći je među mladima koji rano stupaju u spolne odnose i skloni su mijenjanju partnera, te ne upotrebljavaju zaštitu misleći da se loše stvari njima ne mogu dogoditi, da se SPB i neplanirana trudnoća „događaju nekom drugom“. 

Koji su simptomi SPB?

Treba uzeti u obzir da spolno prenosive bolesti često ne izazivaju simptome ili su simptomi vrlo oskudni, te ih je zbog toga teško prepoznati. Simptomi mogu biti osobito oskudni kod muškaraca. Tako se događa da zaražene osobe, ne znajući da su zaražene, ne traže liječničku pomoć te infekciju šire svojim spolnim partnerima. Ako se simptomi jave obično se radi o sljedećim znakovima:

– kod žena: otežano i bolno mokrenje, intenzivan svrbež i žarenje vanjskog spolovila, povećana količina te promijenjeni izgled i miris iscjetka iz rodnice, iznenadno krvarenje uz redovite menstruacije

– kod muškaraca: gnojni iscjedak iz mokraćne cijevi, otežano i bolno mokrenje, crvenilo, bol i svrbež vrha penisa često popraćeno otokom i intenzivnim neugodnim mirisom te bjelkastim naslagama.

Koliko su SPB raširene?

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine, učestalost spolno prenosivih bolesti se procjenjuje na jedan milijun novih infekcija dnevno diljem svijeta. Procjenjuje se da svake godine ima 357 milijuna novih infekcija klamidijom, gonorejom, sifilisom i trihomonasom. Više od 500 milijuna osoba zaraženo je genitalnim herpesom. Više od 290 milijuna žena ima HPV. Većina SPB nema simptome ili su oni blagi. Spolno prenosive bolesti u našoj regiji predstavljaju ozbiljan javnozdravstveni problem. Posljednjih godina bilježi se blaži porast oboljelih od sifilisa, znatan porast oboljelih od gonoreje, izrazito povećanje broja oboljelih od HPV-a.

Dijagnostika SPB

Dovoljan razlog za testiranje na SPB jest nezaštićeni spolni odnos izvan veze unutar koje partneri imaju odnose samo jedno s drugim. Dok je u razvijenom dijelu svijeta posve normalno testirati se na SPB, u nas se spolno aktivne osobe teško odlučuju na taj čin i u konačnici se na godišnjoj razini testira manji broj osoba. Različite bolesti testiraju se na različite načine, a na neke SPB moguće je testirati se na više različitih načina. Kod žena se često uzima bris vrata maternice, a muškarcima bris uretre. Ostali načini testiranja su bris ždrijela i bris analnog otvora, testiranje uzoraka krvi i uzoraka urina.

Što SPB znače za moje zdravlje?

Svaki simptom SPB treba shvatiti ozbiljno i ne odgađati liječnički pregled. U početku simptomi različitih bolesti mogu biti slični, te se prema njima ne može prosuđivati ozbiljnost infekcije. Infekcije spolnih organa, osobito u mladih žena, mogu i bez alarmantnih simptoma imati dalekosežne posljedice. Ako se pravodobno ne prepoznaju i ne liječe, SPB mogu uzrokovati neplodnost kod muškaraca i žena, izvanmaternične trudnoće i spontane pobačaje, utjecati na zdravlje potomstva, te izazvati različite komplikacije.

Liječenje SPB

Ako se pravodobno ne prepoznaju i ne liječe, SPB mogu uzrokovati različite komplikacije. Dok se bakterijske spolno prenosive bolesti uspješno liječe antibioticima (sifilis, gonoreja, klamidija…), nema djelotvornog lijeka protiv virusnih spolno prenosivih bolesti (HSV, HPV, HIV).  Liječenje se u većini slučajeva propisuje za oba partnera i treba ga provoditi točno prema uputama liječnika.

Prevencija SPB

Djelotvornu mehaničku zaštitu od SPB pruža upotreba kondoma pri svakom spolnom odnosu. Sigurnost zaštite ovisi i o kakvoći, te pravilnoj primjeni. Protiv nekih SPB moguće se i cijepiti. Ginekološki pregled barem jednom godišnje te redoviti Papa test, najbolja su prevencija protiv zloćudnih procesa ženskih spolnih organa. Potpunu sigurnost pruža jedino suzdržavanje od spolnih odnosa s nepoznatim osobama. Samo u spolnom odnosu dviju zdravih, nezaraženih osoba nema rizika prenošenja i širenja infekcije. Razgovarajte o prijašnjem spolnom životu sa svojim partnerom ili partnericom. Ako postoji  mogućnost zaraze u prijašnjoj vezi ili vezama, potrebno je potražiti liječnika radi što ranijeg otkrivanja zaraze i liječenja.

Facebook komentari