Šta sve može uzrokovati svrab

Koža koja svrbi može biti izluđujuća, posebno ako vas probudi usred noći. Previše češanja može dovesti do pogoršanja svraba, ožiljaka ili infekcije kože. Postoji mnogo razloga zašto osjećamo svrab. Najčešći je suha koža, posebno tokom zimskih dana, gdje suh zrak, tuširanje i ostali faktori utiču na uzroke iritiranja barijere kože.

Međutim, ako hidrirate kožu i brinete o njoj, ali opet osjećate svrab, trebali biste posjetiti dermatologa koji će utvrditi u čemu je problem. Postoji mnogo razloga zašto imate nagon za svrab.

– Stanja kože
Možda imate bolest kože ili stanje koje dolazi sa svrabom, kao što je ekcema (najčešći oblici su atopijski dermatitis i numularni dermatitis), psorijaza, seboreični dermatitis, ugriz bube. Mnogo rjeđi oblici svraba uključuju autoimune i upalne bolesti kao što su lupus, dermatomiozitis, češenski planus ili pemfigus.

– Alergija ili iritacija
Moguće je da ste dobili alergiju (alergijski kontaktni dermatitis) ili iritaciju kože od nekog proizvoda, tkanine, biljke ili drugog sastojka s kojim ste došli u kontakt.

– Okidači “sretnih” ćelija
Osjećate konstantan svrab zbog disfunkcije nerva, kao nakon povrede vrata (koja može uzrokovati svrab pored lopatice – nostalgija parastetika) ili trzaj nerava u ruci i podlaktici, te na području gdje koža pokriva zbog osipa.

– Infekcija
Neke osobe mogu imati svrab zbog infekcije kože, kao što su gljivice i grinje, ili sa infekcijom koja se prostire po čitavom tijelu kao što su boginje ili vodene kozice.

– Lijekovi
Nekad, problem se može stvoriti zbog unosa oralnih lijekova. Srčani i lijekovi za holesterol, lijekovi za bol i antibiotici su među mnogima koji imaju potencijalan uzrok za tendenciju svraba.

– Gluten
Intenzivan svrab sa osipom koji se zove dermatitis herpetiformis se može razviti kod nekih osoba sa celijakalnom bolesti, međutim ovo stanje je veoma rijetko. Prave alergije na hranu mogu uzrokovati promjene na koži, te su gluten i ostali faktori ishrane.

– Godine
Kako ulazimo u pedesete, koža je sklonija suhoći zbog lošije funkcije epidermisa, pH kože se može promijeniti, moguća je smanjena funkcija imuniteta, te smo skloniji razvijanjuju degeneracije nerava ili disfunkcije – sve to može doprinijeti svrabu kože.

– Medicinska stanja
Ako imate osip na koži i osjećate svrab svuda, možda je vrijeme da uradite neke testove. Mnoge bolesti mogu biti okidači za svrab, uključujući probleme sa tiroidnom žlijezdom, bubrezima, jetrom ili nekom infekcijom.

Dobre vijesti su da liječenja svraba postoje i obično se preporučuju nježni proizvodi za kožu i navike kupanja, uključujući tople kupke o kojima odlučuje dermatolog.

Facebook komentari