Šta trebate znati o rizicima za razvoj trajno visokog krvnog pritiska (hipertenzije)

Uzrok visokog krvnog pritiska u većini je slučajeva nepoznat. Bez obzira na to, medicina je ustanovila da su geni ili nasljeđe u velikoj mjeri zaslužni za pojavu hipertenzije. To se posebno odnosi na bliže članove porodice. 

Genetske predispozicije spadaju u grupu nepromjenjivih faktora rizika. Drugim riječima, ne možemo uticati na naslijeđenu predispoziciju za hipertenziju niti možemo promjenom životnih navika korigirati ovu sklonost. 

Uz genetski faktor, i životna dob ili starost povećava rizik od pojave visokog krvnog pritiska, kao i spol – žene u tom smislu ulaskom u menopauzu postaju puno više podložnije ovom stanju – kod ovih faktora ne postoji isprobana metoda smanjenja rizika.

Postoji još jedan nepromjenjivi faktor rizika na koji ne možemo uticati, a to je rasa. Naime, dokazano je da se hipertenzija mnogo češće javlja kod pripadnika crne rase, u dosta ranijoj dobi nego što je to slučaj kod bijelaca. 

No, nisu svi faktori rizika izvan naše kontrole. Treba znati da i mi sami možemo u velikoj mjeri uticati na smanjenje rizika od pojave visokog krvnog pritiska.

Šta možemo učiniti? Za početak, povesti računa o prekomjernoj tjelesnoj težini, korigirati ishranu i smanjiti pretilost (gojaznost), koja je jedan od najvećih uzročnika hipertenzije. U tom smislu treba izbjegavati i masnu i preslanu hranu te smanjiti unos soli u organizam, jer nakupljeni natrij zadržava tekućinu, čime se povećava volumen cirkulirajuće krvi, a samim tim i krvni pritisak. 

Izbjegavati alkohol i stres. Alkohol u organizmu izaziva lučenje hormona koji povećavaju srčanu frekvencu i krvni pritisak, dok stres mijenja hormonalnu ravnotežu u korist hormona i drugih supstanci koje potiču ili olakšavaju pojavu hipertenzije.

Zatim, pušenje cigareta u velikoj mjeri utiče na pritisak te ih je potrebno odbaciti ukoliko se želi smanjiti rizik od hipertenzije. Pušači trebaju znati da hemijski spojevi iz duhanskog dima dugoročno oštećuju zidove krvnih sudova, dovodeći do njihovog sužavanja, a samim tim i pojave hipertenzije. 

Facebook komentari