Šta učiniti kad dijete zadobije ugriz?

Životinjski ugrizi i ogrebotine, čak i oni najmanji, mogu dovesti do komplikacija. Bilo da je riječ o kućnom ljubimcu ili nekoj divljoj životinji, ugrizima i ogrebotinama se mogu prenijeti raznorazne bolesti.

Evo šta trebate učiniti ukoliko vaše dijete zadobije životinjski ugriz ili ogrebotinu:

– Ako ogrebotina ili rana od ugriza krvari, pritisnite to mjesto čistom kompresom ili peškirom da zaustavite krvarenje. Ukoliko je moguće, obucite čiste lateksne rukavice dok to radite, kako biste spriječili širenje infekcije.

– Ako rana ili ogrebotina od ujeda ne krvari, obilno je isperite sapunom i vodom, a potom držite pod mlazom vode nekoliko minuta.

– Osušite ranu, namažite je antibiotskom mašću i pokrijte sterlinom gazom ili čistom tkaninom ukoliko nemate gazu pri ruci.

– Javite se ljekaru jer će dijete koje je ugrizla životinja možda trebati antibiotik, dozu antitetanusnog seruma ili u ozbiljnijim slučajevima injekciju protiv bjesnila. Zapamtite, ljekar mora pogledati ovakvu ranu.

– Ako je dijete ugrizla nepoznata ili divlja životinja, zabilježite lokaciju, ali ne pokušavajte sami uloviti životinju.

– Hitna medicinska pomoć je potrebna u slučaju ugriza za vrat, lice, ruku ili koljeno.

– Preventivno podučavajte djecu da se ne približavaju nepoznatim životinjama, da ih ne izazivaju ili provociraju, čak ni kućne ljubimce. Ako imate ljubimca, pobrinite se da bude adekvatno vakcinisan i veterinarski zbrinut.

Facebook komentari