Šta uraditi da bi ramena ostala zdrava?

Bilo da bacamo loptu, veslamo, podižemo kutije ili guramo teže predmete, u svim ovim aktivnostima koristimo svoja ramena. Rame ima širok raspon pokreta što ga čini najpokretljivijim zglobom u tijelu, ali zbog ove fleksibilnosti nije stabilan i lako se ozljeđuje.


Da bi ramena ostala zdrava i bezbolna, važno je znati uočiti i izbjeći uobičajene ozljede.
Nestabilnost ramena najčešće se događa kod mladih ljudi i sportaša. Kad se mišići i ligament koji ga drže zajedno istegnu preko svojih normalnih granica, rame postane nestabilno. Za mlađe ljude ovaj je zdravstveni problem možda normalni dio rasta i razvoja, dok se u starijoj dobi ramena često ukoče ili stegnu.

Kod sportaša, nestabilnost ramena uzrokuju, naprimjer, određeni pokreti koji se koriste u borbi ili bacanju. Ti pokreti opterećuju rame velikom silom, s vremenom istežući ligamente ramena. Ovo može prouzrokovati bol koja se javlja iznenada ili postepeno, osjećaj da je rame opušteno ili slabost u ruci. Liječenje uključuje odmor, fizikalnu terapiju ili operativni zahvat.

Uganuće zgloba ramena se događaju se kad se ligamenti koji drže ključnu kost oštete io istegnu. Ako se to dogodi, ključna kost se pomjera s mjesta i može prouzrokovati ispupčenje na vrhu ramena. Uganuća se često događaju tokom pada, kada vam je ruka ispružena kako biste zaustavili pad ili kad padnete na tvrdu podlogu. Kada se uganuće dogodi, uzrokuje jaku bol, deformira rame i smanjuje njegovu pokretljivost.

Liječenje ovisi o težini uganuća. Da biste olakšali bol i oticanje, nanesite led odmah nakon ozljede. Držanje ruke u remenu radi ograničavanja kretanja ramena omogućava ligamentima da zarastu. Nakon toga često slijede vježbe fizikalne terapije. Ponekad je potrebna i operacija.
Ako se ligamenti koji drže kosti ramena pokidaju i ne mogu držati zglob zajedno, rame je iščašeno.


Glavni simptom je bol u ramenu koja se pogoršava pokretom. Za tretman iščašenja, nanesite led odmah nakon ozljede kako biste ublažili bol, oticanje i krvarenje oko zgloba. Već 15 do 30 minuta od ozljede, zglob će biti bolan i natečen. Iščašeno rame treba hitnu repoziciju, gdje se ovakve dislokacije saniraju blagim povlačenjem kako bi se rame vratilo na svoje mjesto.

Kad rame više puta iskoči iz ležišta, to se naziva ponavljajuća nestabilnost. Ponavljajuća nestabilnost može se liječiti hirurškim zahvatom za popravljanje pokidanih ligamenata.

Facebook komentari