Šta uzrokuje grčeve u nogama

Mišići se grče kada se nedovoljno pokreću i obično se ovo stanje opisuje kao bolni čvor na mišiću noge koji stvara osjećaj nepokretnosti. Grčevi su najčešći u mišićima lista noge, ali se mogu pojaviti i u bedrima. Normalno, grčevi traju samo nekoliko minuta prije nego se mišić opusti i bol prestane.

Postoje određene aktivnosti koje nas čine podložnijima grčevima u nozi. To uključuje vježbe kao što su rekreacijsko trčanje, težinski trening i sportovi koji zahtjevaju puno trčanja, kao što su nogomet ili košarka.

Neki stručnjaci kažu da je umor mišića glavni uzrok grčeva u nogama. Rizici su čak i veći kad su mišići iscrpljeni zbog vrućeg vremena ili kad nismo dovoljno hidrirani.

Možete spriječiti grčeve kada trenirate tako ćete konzumirati puno vode i lagano se opustiti. Izbjegavajte vježbati kad ste umorni.

Trudnoća, kao i određene bolesti mogu povećati rizik od pojave grčeva (Addisonova bolest, alkoholizam, otkazivanje bubrega, štitna žlijezda, Parkinsonova bolest, dijabetes tipa 2 i vaskularna bolest).

Facebook komentari