Šta uzrokuje poremećaje u ishrani

Poremećaji u ishrani, kao što su anoreksija, bulimija, su karakteristični po neobičnom ponašanju prema hrani koji mogu uzrokovati da se poremete navike u jelu. Nijedan uzrok za poremećaj ishrane nije utemeljen. Iako su preveliko razmišljanje o tjelesnoj težini i obliku tijela centralni dio poremećaja u ishrani, oni mogu biti povezani i sa genetskim, socijalnim, psihološkim i faktorima ponašanja.

Stoga, bilo koji uzrok može biti višestruk i kompleksan.

Poremećaji u ishrani utječu na bilo kojeg individualca neke rase, godina ili ekonomske klase. Rizici koji povećavaju vjerovatnoću razvijanja ovog poremećaja uključuju :

Genetske faktore – Individualci koji imaju bliže srodnike sa historijom ovakvih poremećaja imaju veće šanse da ih i sami razviju. Kao dodatak, naučnici su otkrili određene gene koji utječu na hormone kao što su leptin i grelin.

Utjecaj iz kuće ili škole – Uloga porodice kao okidača za poremećaje u ishrani je veoma velika. Naprimjer, majke koje su na dijeti ili se pretjerano brinu oko svoje težine, mogu prenijeti djeci svoju brigu o tome da razviju abnormalno ponašanje prema hrani.

Karakter i narav – Osobe sa poremećajima u ishrani dijele slične osobine ponašanja kao što su nisko samopouzdanje, perfekcionizam, odobravanje, samostalnost i probleme sa svojim karakterom.

Psihološka stanja kao što su traumatski stres, panični poremećaj, fobije, depresija, imaju poveznicu sa abnormalnim navikama ishrane, kao i životni stresori (gubitak posla, razvod, disleksija).

Sistem tijela koji zovemo hipotalamus-hipofiza-adrenalna žlijezda (HPA), igra veliku ulogu u poremećajima ishrane. HPA ispušta regulatore apetita, stresa i raspoloženja (serotonin, norepinefrin i dopamin). Abnormalnosti ovih hemikalija  uzrokuju neravnotežu kod osoba sa poremećajima u ishrani, s obzirom da serotonin igra ulogu u kontroli anksioznosti i apetita, norepinefrin regulator stresa a dopamin kroz kontrolu ponašanja.

Facebook komentari