Šta uzrokuje promjene ph vrijednosti u krvi?

Kada se navodi pH vrijednost, onda ta vrijednost predstavlja mjeru stepena kiselosti, odnosno bazičnosti ili lužnatosti neke otopine ili tvari. Vrijednost pH se mjeri skalom od 0 do 14, pri čemu je neutralna vrijednost 7. pH manji od 7 označava da je sredina kisela, a pH vrijednost veća od 7 znači da je u pitanju bazna sredina. Naše tijelo svojim specijalnim mehanizmima održava fiziološku kiselo-baznu ravnotežu krvi i drugih tjelesnih tekućina. Kada se ta ravnoteža naruši, nastaje bolest. 

Normalna pH vrijednost krvi je od 7,35 do 7,45, što znači da je krv prirodno blago alkalna. U poređenju sa krvi, želučana kiselina ima pH vrijednost oko 1,5 do 3,5, što predstavlja kiselu pH sredinu. Međutim, kisela pH vrijednost želučane sredine je neophodna za probavljanje hrane, kao i uništavanje različitih mikroorganizama i drugih štetnih tvari koje iz spoljne sredine dođu do želuca. 

Zdravstveni problemi koji čine tijelo previše kiselim ili previše alkalnim obično su povezani s pH vrijednošću krvi. Promjene pH vrijednosti mogle bi biti znak određenih bolesti kao što su astma, dijabetes, srčane bolesti, giht, ali i mnogih drugih.

Acidoza je stanje u kojem pH vrijednost padne ispod 7,35 i krv postane previše kisela. Alkaloza je stanje u kojem je pH vrijednost vaše krvi veća od 7,45. 

Dva glavna organa koji, uz regulirajuće mehanizme unutar same krvi, pomažu u održavanju ravnoteže pH vrijednosti u tijelu su:

– Pluća – Ovaj organ uklanja ugljen dioksid putem disanja

– Bubrezi – Regulišu izlučivanje tvari koje određuju pH vrijednost krvi.

Kiselo-bazni poremećaji mogu biti respiratorni (uglavnom nastaju zbog poremećaja u radu pluća iz različitih razloga) i metabolički (nastaju zbog poremećaja u radu bubrega, primjene nekih lijekova, poremećaja u radu endokrinih žlijezda i organa koji učestvuju u metabolizmu, odnosno prometu tvari u tijelu).

Facebook komentari