Šta uzrokuje promjene u pH vrijednosti krvi

Tijelo neprekidno radi kako bi pažljivo kontrolisalo pH nivoe krvi i drugih tekućina. Za dobro zdravlje potrebne su određene pH vrijednosti. PH skala varira od 0 do 14. Neutralna pH vrijednost je 7, poput čiste vode. PH ispod 7 je kisela, dok je pH iznad 7 alkalna. Ova skala može izgledati mala, ali svaki nivo je 10 puta veći od slijedećeg.

Krv ima normalnu pH vrijednost od 7.35 do 7.45. To znači da je krv prirodno blago lužnata ili kisela. U poređenju sa krvi, želučana kiselina ima pH vrijednost oko 1,5 do 3.5. To je čini kiselom. Niska pH vrijednost je dobra za probavljanje hrane i uništavanje svih bakterija koje dođu do želuca.

Zdravstveni problemi koji čine tijelo previše kiselim ili previše lužnatim obično su povezani s pH nivoom krvi. Promjene u normalnoj pH vrijednosti mogle bi biti znak određenih bolesti kao što su astma,  dijabetes, srčane bolesti, giht, infekciju, krvarenje ili trovanje hranom.

Acidoza je kad pH vrijednost padne ispod 7.35 i postane previše kisela. Alkaloza je kada je pH vrijednost vaše krvi veća od 7.45. Dva glavna organa koja pomažu u ravnoteži pH vrijednosti su:

Pluća – Ovaj organ uklanja ugljen dioksid kroz disanje

Bubrezi – Uklanjaju kiseline kroz urin ili izlučivanje. Različite vrste krvnih acidoza i alkaloze zavise od uzroka.

Dvije glavne vrste su:

Respiratorni – Ovaj oblik se javlja kod promjene pH vrijednosti u krvi ili stanju disanja.

Metabolički – Javlja se kada se pH vrijednost mijenja zbog bubrežnog stanja ili problema.

Facebook komentari