Šta vam usne govore o zdravlju

Usne mogu biti dobro ogledalo vašeg zdravlja, a ovo su neki od pokazatelja na koje vam mogu skrenuti pažnju.

Suhe i ispucale

Vjerovatno ste dehidrirali. Zato, umjesto stavljanja još jednog sloja balzama, uzmite čašu vode i napadnite problem iznutra. U slučaju da često ližete usne, pokušajte da se oduprete svojim nagonima, jer pljuvačka može da isuši usne i dovede do njihovog pucanja.

Popucale usne po krajevima

Moguće je da imate gljivičnu ili bakterijsku infekciju. U pitanju je problem koji se lako rješava posjetom doktoru koji će vam dati lijekove protiv infekcije.

Promjena boje

Skriveni problemi mogu biti bezopasni, ali i krajnje ozbiljni (bolest jetre). Ako je promjena boje prisutna duže vrijeme ili je prate još neki simptomi, posjetite doktora.

Otekle su

Otekle usne mogu biti rezultat alergijske reakcije. Ako vam je nadut i jezik, gore vam usne, svrbi vas grlo ili imate plikove na koži – odmah potražite medicinsku pomoć jer je moguće da imate ozbiljnu alergijsku reakciju na nešto što ste pojeli.

Bljedilo

Manjak izloženosti sunčevim zracima može biti krivac za blijede usne. Iskoristite to kao izgovor za dugu šetnju po suncu. Međutim, u slučaju da primijetite bljedilo i na drugim mestima, trebalo bi da posjetite doktora da vas testira na malokrvnost.

Mekoća

Ako su vam usne osjetljive na dodir i malo ružičastije na rubovima, u pitanju može biti manje ozbiljna alergija na stvari kao što su pasta za zube ili ruž. Pratite kada dolazi do ovoga i prestanite sa korištenjem proizvoda na koje sumnjate da su izvor problema.

Groznica

U pitanju je simptom herpes virus. Ljudi uglavnom osjete blago golicanje prije pojavljivanja groznice i samim tim imaju dovoljno vremena da počnu sa liječenjem prije nego što stvari postanu ozbiljne.

Facebook komentari