Šta žudnja za hranom stvarno znači

Postoji velika razlika između prave gladi i želje za hranom. Glad kontroliše stomak, dok želju za hranom kontroliše mozak. Spoznaja kako razlikovati ova dva pojma može pomoći pri zadovoljavanju želje organizma za hranom i izbjegavanju konzumiranja bespotrebnih kalorija.

Najčešće želje za hranom uključuju čokoladu, slatku i slanu hranu. Međutim, ta želja za čokoladom nije vezana direktno  za čokoladu – to je način na koji tijelo pokazuje da ima nedostatak magnezija u organizmu. Ako naučimo identifikovati koja nas zdrava hrana može zadovoljiti kada se pojave ove žudnje, možemo izbjeći unos kalorija koje nisu potrebne našem organizmu.

Čokolada – Tijelo može da ima nedostatke magnezija. Pokušajte jesti hranu bogatu magnezijumom (orahe, sjemenke, voće i svježa kafa).

Slana hrana – Često imamo želju za slanom i kiselom hranom, ali je obično tekstura hrane za kojom žudimo razlog kada smo pod stresom, ljuti ili anksiozni. Želja za kokicama, čipsom može biti pokazatelj u nedostatku masnih kiselina ili hloridu te fluktuaciji stresnih hormona. Pokušajte uvesti u ishranu zeleno povrće, masline, orahe i sjemenke.

Slatka hrana – Ovo može biti pokazatelj nedostatka u mnogobrojnim mineralima kao što su triftofan, hrom i fosfor. Uključite u ishranu više voća kao što su jabuke i grožđe, kao i spirulinu, sjemenke suncokreta, slatki krompir, salatu, te orašaste plodove.

Mlijeko – Žudnja za mliječnim proizvodima kao što je sir može biti pokazatelj nedostatka omega 3 masnih kiselina ili kalcija u organizmu. Lisnato povrće, mahunarke, leće mogu nadopuniti taj nedostatak.

Najbolji način da izbjegnete želju za hranom je balansirana ishrana u svježoj hrani. Jedite različite vrste hrane, nemojte imati monotone rutine koje mogu da vas dovedu do ovakvih simptoma.

Ne preskačite obroke jer tada šećer u krvi može pasti i imat ćete želju za hranom koju morate popuniti.

Nastojte da jedete proteine, ugljikohidrate i masti u svakom jelu da bi vas održali sitijim.

Facebook komentari