Starija populacija više pati od mentalnih posljedica pandemije

Stručnjaci tvrde kako je pandemija koronavirusa u velikoj mjeri uticala na mentalno zdravlje, piše New York Times. Odvojenost od porodice, prijatelja, novi uslovi rada ili čak gubitak posla zbog pandemije nova su vrsta pritiska na mentalno zdravlje.

Medicina ima odgovore, ali bilo bi dobro da posebno starija populacija ima bolji pristup psihoterapijama i drugim vidovima brige o mentalnom zdravlju u ovim izmijenjenim uslovima života, tvrde iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Naime, naučnici ističu da je mlađa populacija sklonija potražiti pomoć. Istovremeno, prema tvrdnjama iz Kaiser porodične fondacije, jedna od četiri osobe iznad 65 godina priznala je da se suočila sa depresijom ili anksioznošću, što je dvostruko više nego 2018. godine. Usamljenost i izolacija više pogađaju starije ljude, a psihijatri predviđaju i povećanje emocionalnih i psihičkih poremećaja.

Naučnici već duže upozoravaju da starije osobe iznad 80 godina nerado traže pomoć u liječenju psihičkih poremećaja. Razlog tome je, kako navode, to što se psihička oboljenja i poremećaji još uvijek percipiraju kao stigma posebno unutar ruralnog stanovništva.

Facebook komentari