Stent i bajpas ili lijekovi i promjena načina života

Proučavanje srčanih problema može biti preokret za pacijente koji imaju bolest koronarnih arterija. Istraživači su otkrili da kad je u pitanju prevencija srčanog udara, uraditi bajpas nije ništa bolje od konstantnog uzimanja lijekova i promjena u načinu života.

Istraživanje je vođeno sa naučnicima NYU Grossman School of Medicine i Stanford univerziteta i prezentovano na konferenciji Američke naučne asocijacije za srce .

Pregledano je preko 5,000 pacijenata sa blokadama na srcu koji su stabilni. Stavljanjem stenta postoji mogućnost da se smanji rizik od boli u prsima. Međutim stent nije umanjio rizik za srčani udar.

– Stent i bajpas ne moraju biti dodirna tačka za duži život i opstanak. S druge strane, grupa koja je morala ići na proširenje srčanih arterija je sa stentom i bajpasom poboljšala kvalitetu života i umanjila simptome kako bi se osjećala bolje- navodi CBS-ov medicinski savjetnik dr. Tara Narula

Procjenjeno je da se oko 1 milion srčanih stentova ugradi u Americi tokom godine. Stent i bajpas mogu pomoći u pročepljenju zatvorene arterije i obnoviti protok krvi. Procedura dolazi s rizicima i ne reaguje na svaki slučaj.

Facebook komentari