Stisak ruke mnogo govori o vašem zdravlju

Ljudi koji mnogo vježbaju imaju manje izglede za srčani ili moždani udar od neaktivnih osoba, čak i kad imaju genetsku predispoziciju za srčane bolesti, pokazalo je britansko istraživanje.

Osobe s jačim stiskom ruke, više tjelesnih aktivnosti i boljom kardiovaskularnom formom imaju manji rizik od srčanih bolesti čak i u slučajevima kad su u porodici zabilježeni slučajevi srčanih i moždanih udara, rezultat je istraživanja.

“Čak i kad imate veći genetski rizik, možete vježbanjem poboljšati svoje izglede za zadržavanje dobrog kardiovaskularnog zdravlja”, kaže vođa istraživanja Erik Ingelsson, naučnik s medicinskog Univerziteta Stanford u Kaliforniji, prenosi Jutarnji.hr.

Tako, na primjer, među osobama s umjerenim genetskim rizikom za kardiovaskularne bolesti, obuhvaćenima istraživanjem, pojedinci s najsnažnijim stiskom ruke imali su 36 odsto manje izglede da razviju koronarnu srčanu bolest i imali su 46 odsto niže izglede razvoja atrijske fibrilacije u odnosu na ljude s najslabijim stiskom ruke, navodi se u istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Circulation.

A među osobama s visokim genetskim rizikom za kardiovaskularne bolesti oni koji su bili u najboljoj kardiovaskularnoj formi imali su 49 odsto niži rizik koronarne bolesti srca u poređenju s onima koji su bili najmanje ‘fit’. Oni su takođe imali 60 odsto manji rizik od atrijske fibrilacije, čestog poremećaja srčanog ritma koji izlaže ljude riziku moždanog udara.

Nijedan učesnik na početku istraživanja nije imao srčanu bolest i imali su od 40 do 69 godina, a polovina je ostala u istraživanju i duže od šest godina.

Tokom istraživanja zabilježeno je 20.914 slučajeva srčanih bolesti, moždanih udara, atrijske fibrilacije i srčanog zastoja.

Naučnici su uz pomoć upitnika o tjelesnoj aktivnosti procjenjivali koliko ispitanici vježbaju, a uz pomoć pokretnih traka procjenjivali su stvarnu kardiovaskularnu formu svakog ispitanika, dok su spravama mjerili jačinu stiska ruke. Prikupili su i podatke o bolestima u porodici.

Pokazalo se da je vježbanje povezano s manjim rizikom od pojave srčanih bolesti i nakon što su naučnici uzeli u obzir druge faktore koji imaju uticaja poput uzrasta, pola, etničke pripadnosti, društveno-ekonomskog statusa, dijabetesa, pušenja, krvnog pritiska i korištenja lijekova za smanjivanje holesterola.

“Održavanje tjelesne forme vodi do manje masnog tkiva, manje gojaznosti i više mišića”, kaže Donna Arnett sa Univerziteta Kentacky, bivša predsjednica Američkog udruženja za bolesti srca, koja nije bila uključena u istraživanje.

“To vodi do nižeg krvnog pritiska, manje dijabetesa, boljeg iskorišćavanja glukoze i inzulina i sveukupno boljeg metaboličkog zdravlja.”

Facebook komentari