Što su jutarnji rituali i zašto biste ih trebali koristiti?

Ne brkajte jutarnji ritual s jutarnjom rutinom. Postoji jasna razlika između to dvoje koja uključuje vaš način razmišljanja. Ritual je svakodnevna praksa koja ima duboko osobno ili kulturološko značenje, dok je rutina radnja ili ponašanje koje se ponavlja – kao što je pranje zuba ili pospremanje kreveta – koje iza sebe nema dublje značenje ili svrhu.

Ritual označava pozitivnu konotaciju s dubljom svrhom i gotovo duhovnim značenjem, kažu stručnjaci. Nasuprot tome, rutina sugerira nešto što radite iz dana u dan, a što ima potencijal postati dosadno, „ustajalo“ i na kraju biti odbačeno zbog nečeg zanimljivijeg.

Glavna prednost jutarnjih rituala je to što su međusobno zamjenjivi i mogu uveliko varirati ovisno o tome kako se osjećate i vašem stavu tog dana. Naprimjer, jednog jutra možete odlučiti otići u brzu šetnju, a sljedećeg možete odlučiti raditi jogu ili pisati svoj dnevnik 30 minuta.

Jutarnji ritual određuje osnovni ton u danu koji dolazi i, umjesto da dopustite da mentalno stanje kontrolira vas, daje vam kontrolu nad vašim stavovima. Kako svaki novi dan uvijek počinjete iznova, jutarnji ritual omogućuje vam fokusiranu prisutnost u određenom trenutku, bolju raspodjelu vremena, smanjenje stresa i povećanje produktivnosti.

Zdravstvene koristi jutarnjih rituala

Započinjanje dana u prikladnom mentalnom „prostoru“ može značajno smanjiti razinu stresa, što zauzvrat donosi brojne dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje. Evo četiri načina na koje jutarnji ritual može koristiti vašem zdravlju.

1. Podiže raspoloženje

Jedna od najznačajnijih radnji koje možete poduzeti za svoje mentalno zdravlje jeste započeti svako jutro nekim ritualom za podizanje raspoloženja. Jutarnji ritual koji uključuje duhovnu meditaciju, vježbu, pozitivne afirmacije ili izlazak na otvoren i osunčan prostor na suncu, može rasteretiti um i povećati proizvodnju serotonina – hormona dobrog osjećaja – koji regulira raspoloženje, san, pamćenje i druge kognitivne funkcije.

2. Poboljšava međuljudske odnose

Kada smo preopterećeni, čak i manji stresovi mogu izazvati neželjene emocije zbog kojih frustracije iskaljujemo na onima koji su nam najbliži. Prebacivanje stresa na obitelj i prijatelje može zategnuti odnose s onima do kojih vam je najviše stalo, a time i pogoršati razinu stresa. Zato dosljedan jutarnji ritual koji vas vodi u ispravno razmišljanje i smanjuje stres može poboljšati kvalitetu vaših odnosa.

3. Smanjuje upalu

Jutarnji rituali pomoći će vam da smanjite razinu stresa, što može reducirati intenzitet kronične upale. Kada je vaše tijelo neprestano izloženo stresu ili posljedicama nekog kroničnog upalnog procesa, to može potaknuti vaš imunološki sistem da napadne zdravo tkivo i organe u vašem tijelu. To zatim povećava rizik od kroničnih ušalnih, degenerativnih i autoimunih bolesti, kao što su bolesti srca, rak, dijabetes ili reumatoidni artritis.

4. Povećava produktivnost

Jutarnji ritual može pomoći u otklanjanju osjećaja sagorijevanja/izgaranja koji umanjuje produktivnost. Naprimjer, pokazalo se da usvajanje svakodnevne prakse meditacije pozitivno utječe na kognitivne funkcije, pozitivan učinak na poslu i poboljšanje produktivnosti.

Facebook komentari