Stomatitis kod djece, prevencija i liječenje

AUTOR: dr Zorana Balaban, specijalista ortopedije lica i vilica

Stomatitis je zapaljenje sluzokože usta. Može se pojaviti i kod odraslih i kod djece, a izazivaju ga različiti faktori. Stomatitis kod djece objašnjava se nerazvijenošću sluznice koja se oštećuje pri najmanjem uticaju bilo kojeg faktora. Ne treba zaboraviti da djeca vrlo često stavljaju prljave ruke, igračke i razne predmete u usta. Razvoj bakterija i mikroorganizama snažan je stimulans za nastanak stomatitisa.

Stomatitis koji se ponavlja i uključuje čireve u ustima naziva se rekurentni aftozni stomatitis (RAS) i najčešća je bolest koja pogađa područje usta. Dva najčešća tipa stomatitisa su herpesni stomatitis i aftozni stomatitis (afte).

Herpesni stomatitis

Ovaj tip stomatitisa najčešće se javlja kod djece. Prije same promjene u usnoj duplji, javljaju se simptomi malaksalosti, groznice i glavobolje. Zatim se javlja crvenilo desni uz krvarenje i otok. Potom nastaju i određene vezikule (mjehurići) koje brzo pucaju pri čemu se javljaju oštre erozije, odnosno plikovi, u ustima i na jeziku. Njihovim daljim širenjem nastaju žuti ulkusi (čirevi) koji izazivaju jake bolove. Djeca zbog toga odbijaju hranu jer ne mogu pravilno da žvaću, a u nekim slučajevima može doći i do sekundarnih infekcija.

Aftozni stomatitis

Druga vrsta stomatitisa ispoljava se usljed pada imuniteta i nedostatka vitamina, posebno usljed manjka vitamina B12, folne kiseline, cinka ili gvožđa. Prvi simptomi se javljaju u vidu svrbeža, žarenja ili peckanja, da bi se potom pojavio veliki broj ulkusa (čireva) na sluzokoži usta, jeziku, a može ih biti i na usnama.

Afte su bolne ulceracije koje se mogu javiti na skoro svim dijelovima sluzokože usne duplje. Riječ afte potiče od starogrčke riječi i u prevodu znači “pali” ili “gori”. Ovaj naziv pominje i Hipokrat još 450. godine prije nove ere.

Afte mogu biti različitih veličina i ono što je važno napomenuti jeste da nisu prenosive, odnosno nisu zarazne, ali se mogu ponovo pojaviti uslijed pada imuniteta i neadekvatne oralne higijene. Stomatitis se može podijeliti u različite kategorije zavisno od toga koje je područje usta pogođeno: heilitis (upala usana i područja oko usta), glositis (upala jezika), gingivitis (upala desni), faringitis (upala zadnjeg dijela usta – ždrijela).

Epidemiologija

Afte, pored oboljenja parodoncijuma, spadaju u najčešća oboljenja usta. Utvrđena je i sezonska predilekcija – afte se najčešće javljaju u proljeće, a najveća frekvencija je u aprilu i maju.

Etiologija

Uzrok aftoznih bolesti je nepoznat. Istraživanja u cijelom svijetu dovela su do saznanja da neki etiološki faktori ipak mogu dovesti do aftoznih lezija.

Djeca mlađa od tri godine su najosjetljivija na bolest, ali to ne znači da u drugoj dobi vašem djetetu ne prijeti opasnost od njenog nastanka. Bebin imunološki sistem još ne radi punom snagom, tkiva usne sluzokože su vrlo meka i tanka, tako da stavljanje prljavih ruku ili predmeta u usta, u nekim slučajevima, dovodi do bolesti.

Najčešći uzroci razvoja stomatitisa u djetinjstvu mogu biti:

– gljivica Candida albicans – oslabljen imunitet djeteta idealna je okolnost za brzo napredovanje i širenje gljivične infekcije. Usna šupljina može postati suha sa bjeličastim naslagama. Neblagovremeno liječenje dovodi do pukotina popraćenih nepodnošljivim bolom tokom jela.

Herpes simplex virus može izazvati razvoj stomatitisa u djetinjstvu. Ovo je opasan uzročnik bolesti koji se prenosi putem kućanskih predmeta, posuđa i igračaka. U 99 posto slučajeva bolest se javlja kod djece mlađe od tri godine.

– bakterijski stomatitis nastaje zbog nepravilne i neredovne higijene ruku djeteta.

Liječenje stomatitisa kod djece direktno zavisi od faktora koji su ga uzrokovali.

Zajedničko za sve vrste stomatitisa kod djece je:

– dijeta bez čvrste hrane (koja može “uznemiriti” afte u usnoj šupljini i izazvati pogoršanje upale), oštro i kiselo jelo treba ukloniti iz ishrane te paziti da hrana nije vruća;

– temeljna oralna higijena: nježno četkanje zuba i jezika, kao i svakodnevno ispiranje antiseptičkim sredstvima uz nadzor odraslih (kod malo starije djece);

– ako djetetova tjelesna temperatura poraste iznad 38,5°C, treba mu dati antipiretski lijek (npr. paracetamol sirup).

Simptomi

Stomatitis često rezultira peckanjem i bolovima. Svaka osoba može imati različite simptome. Oni mogu da uključuju čireve u ustima sa bijelim ili žutim slojem i crvenom osnovom – obično unutar usana, obraza ili na jeziku, zatim crvene mrlje, otok, oralnu disesteziju – peckanje u ustima, lezije koje zarastaju i često se ponavljaju.

Dijagnoza

Dijagnoza je od vitalnog značaja kako bi se osigurao ispravan tretman. Dijagnoza će u potpunosti zavisiti od toga šta uzrokuje stomatitis. Odgovarajuća ispitivanja uključuju klinički pregled. Drugi testovi mogu uključivati: briseve (na bakterije i viruse), biopsiju ili uklanjanje ćelija/tkiva radi daljeg proučavanja, krvne pretrage te krvne testove za prepoznavanje alergije. Ljekar će, također, ispitati anamnezu osobe da bi utvrdio da li je neki trenutni ili prethodni lijek izazvao stomatitis.

Liječenje stomatitisa zavisiće od uzroka. Važno je utvrditi uzrok stomatitisa kako biste ga pravilno liječili:

– alergija – ako je stomatitis izazvan alergijskom reakcijom, ljekar će pokušati da identifikuje šta je uzrokovalo alergiju i potražiće način da se otkloni njena posljedica.

– infekcija – stomatitis izazvan infekcijom može zahtijevati specijalizovano liječenje i lijekove u zavisnosti od infekcije.

– bolest – ako određena bolest izazove stomatitis, ljekar će imati za cilj da to utvrdi i liječi.

– nutritivni nedostatak – ljekar može da identifikuje i riješi nutritivne probleme lijekovima ili dijetom.

Lokalni tretman

Postoje razni lokalni terapijski tretmani koji se nanose na sluznicu usta kako bi se ublažio bol i ubrzalo zarastanje. Lokalno liječenje uključuje:

– lokalne kortikosteroide: često ispiranje ima za cilj da otklani simptome te da omogući osobi da jede, pije i govori, bez bola ili nelagode

– lokalne antibiotike: obično su u obliku gela i imaju protivupalna i antibiotska svojstva

– lokalne anestetike: to su lijekovi za ublažavanje bola koji su uglavnom dostupni na recept i koje ljudi mogu da apliciraju direktno na čireve radi privremenog ublažavanja bolova.

– lokane antiseptike u kombinaciji sa anesteticima – najčešće se koriste oralni sprejevi sa prirodnom imunokomponentom lizozimom, antiseptikom cetilpiridinom i anestetikom lidokainom.

Prevencija

Postoje osnovne mjere predostrožnosti koje se mogu preduzeti kako bismo spriječili pojavu stomatitisa, a to su: korištenje antiseptičkih i bezalkoholnih sredstava za ispiranje usta, liječenje problema hronično suhih usta, upotreba mekane četkice za zube, pravilna ishrana i hidratacija, redovni pregledi kod stomatologa.

Facebook komentari