Strah u trudnoći je normalan, evo kako se nositi s njim

Piše: Belma Šoljanin, dipl. psihologinja, direktorica Instituta za majku i dijete pri UMDB

Strah. Za početak važno je reći da je strah primarna emocija, baš kao i sreća, tuga, iznenađenje, ljutnja i gađenje. Ne postoji mimo nas. Dio je onoga ko se plaši. Da bi se uspješno nosili sa strahom, moramo ga naučiti prevladati, suočiti se i naći mehanizme koji djeluju i omogućavaju nam neometano funkcionisanje.

Vidljive i nevidljive promjene

Strahovi u trudnoći mogu se javiti kako kod žena koje su prvi put trudne, tako i kod žena u narednim trudnoćama. Veoma je važno da trudnica bude svjesna da u njoj raste novi život. To sa sobom nosi mnoge promjene kako one vidljive ( promjena fizičkog izgleda) tako i promjene i adaptaciju mentalnog aparata na novu situaciju. Hormoni su jedan od „krivaca“ za to. Generalno, svaki trimestar karakterišu kod većine trudnica slični strahovi. Prva tri mjeseca žena ima strah od pobačaja i česte su misli o tome hoće li se trudnoća održati? Veoma važno je da ima povjerenja u ljekara koji vodi trudnoću, da nastoji razmišljati pozitivno i dan po dan, ovaj strah polako nestaje oko 12 sedmice kada i zvanično može odahnuti jer ulazi u drugi trimestar. Važno za prevladavanje straha od pobačaja jeste i imati povjerenja u vlastito tijelo, pridržavati se datih preporuka i nastojati opustiti. Trudnoća polako odmiče i javljaju se i drugi strahovi.

Šta pokazuje anketa?

U savjetovalištu Centar za trudnice i mame BiH provela sam malu anketu koja je prikupila više od 4.000 odgovora ( rezultati na fotografiji) a tiče se najčešćih strahova u trudnoći pa ću se zadržati na tumačenju istih. Strah za bebino zdravlje je najprisutniji kod budućih roditelja i on traje cijelu trudnoću, ali i nakon poroda. Način za prevladavanje ovog straha je dobra komunikacija sa ginekologom koji vodi trudnoću. Pitajte sve što Vas brine. Nikada sa pregleda ne idite sa upitnikom iznad glave jer ćete traženjem odgovora na pogrešnim mjestima ovaj strah dodatno uvećati bespotrebno. Strah od poroda je takođe prisutan kod trudnica. Čak 1 od 7 žena pati od patološkog straha od poroda ili fobije od poroda, tzv. tokofobija. Ukoliko ovaj strah ometa Vaše funkcionisanje i ne možete ga kontrolirati, potražite stručnu pomoć. Savjet je da se sa strahom od poroda nosite koristeći tzv. tehniku vizualizacije. Što češće zamišljajte svoj porod kako sve teče u najboljem redu. Informišite se o fazama poroda, tako ćete znati kada šta treba ili ne treba da radite. Ako imate mogućnost posjećujte Vježbe za trudnice, učite tehnike disanja na porodu, tehnike relaksacije, nađite informacije o samom toku poroda, kako prepoznati prave kontrakcije i td. Vjerujte svom ljekaru i babicama i pomozite svom tijelu da donese na svijet Vašu najveću i najiskreniju ljubav. Ono što Vam se čini najprihvatljivije zamišljajte da radite dok se mentalno pripremate za porod.

Argumentima razbijati strahove

U trudnoći se mogu javiti i mnogi drugi strahovi: strah od debljanja, strah od carskog reza, sumnja u roditeljske kompetence, strah od intimnih odnosa u trudnoći, strah od prijevremenog poroda, strah da se dojenje neće uspostaviti i mnogi drugi. Mali broj trudnica sam porod zamišlja fatalno i brine o tome hoće li preživjeti. Ono što je zaista važno je da niti jedan strah ne treba minimizirati (umanjivati) i trudnicu uvjeravati da je nerealan, već argumentovano naći put da joj olakšamo i usmjerimo je ka odgovorima. Saslušajte trudnicu koja Vam se želi povjeriti. Razgovarajte o svojim strahovima. Edukujte se. Imajte povjerenja u svog ljekara i pitajte ga sve što Vas brine i interesuje. Veoma važno je i da partner bude uključen u ovom osjetljivom periodu i da bude podrška. Kad god je to moguće neka i partner ide na zakazane preglede. Bliske osobe takođe mogu biti od velike pomoći pa ih uključite i razgovarajte sa njima o strahovima. Važno je napomenuti i da nisu sve trudnoće uredne i mnoge trudnice se suoče sa problemima krvarenja, kontrakcija i sl. Njima je potrebno posvetiti posebnu pažnju i ohrabriti ih. Uz mirovanje i pridržavanje terapije i te trudnoće budu uredno iznesene. Uradite sve što je u Vašoj moći i vjerujte. Često strahovi ostaju da nas plaše dok ih ne izgovorimo na glas ili ne podijelimo sa nekim.

Biti najbolja verzija sebe

Trudnoća je prelijepo iskustvo za ženu. Sa svim lijepim i izazovnim trenucima ostaje dijelom života koji rado pamtimo. Na kraju tog puta jedan novi je početak, nova neslućena velika ljubav koja mijenja naše živote potpuno, uči nas da pomjeramo vlastite granice i učini da naša srca narastu za mnogo brojeva. Baš ta ljubav prema vlastitom djetetu/ djeci, natjera nas da iznova i iznova učimo i budemo najbolja verzija sebe. Da izađemo iz zone komfora. Roditeljstvo se uči. Nemojte dozvoliti da Vas iko ubijedi u to da se sa rođenjem djeteta sve zna i da je sve to nužno već znati. Od momenta kad beba stigne u Vaše naručje proces učenja kreće i nikad ne prestaje. Zato vjerujte u magiju koja Vam je data i čuvajte tu ljubav jer raste iz dana u dan. I možda i najvažnije, imajte na umu da Vaše dijete ne želi ni bolje ni druge roditelje, za njega ste to baš vi. I sve što uradite za njega doživljava dobrim. Zato vjerujte u sebe i svoje roditeljske kompetence. Budite podrška svom partneru. A i on Vama. I neka najburniji ali i najljepši period vašeg života počne.

Facebook komentari