Stručnjaci objasnili kako trčati ljeti na visokim temperaturama

Trčanje je jedna od najzdravijih i najboljih fizičkih aktivnosti, ali čak i najiskusniji trkači imaju problema ljeti, posebno kad temperature dosežu i 40 stepeni. Neki od osnovnih savjeta za trkače ostaju isti, morate biti hidratizirani i piti dovoljno tečnosti, te nositi odgovarajuću garderobu i opremu kako bi vaše tijelo “disalo”.

Međutim, ovi savjeti se odnose na sve uslove, a evo šta stručnjaci kažu kako se pripremiti specifično za trčanje u toplijim uslovima.

  1. Prilagodite se toploti

Ako odmah istrčite iz klimatiziranog rashlađenog prostora u vrelinu, vaše tijelo će doživjeti šok, tako da stručnjaci preporučuju da se adekvatno temperaturno prilagodite. Prije trčanja možete se čak i istuširati vrućom vodom kako biste postigli temperaturu.

  1. Ne ganjajte rekorde

Ako uslovi nisu sjajni za trčanje, a po vrelinama sigurno nisu, ne opterećujte se brzinom i performansama, ne razmišljajte o rekordima i brzini.

  1. Ne trčite prečesto, odmarajte

Dopustite vašem tijelu da se prilagodi i odmori.

Preskočite minimum jedan dan, te ga iskoristite za revitalizaciju.

Takođe, postoji mnogo namirnica, poput magnezija (avokado, losos, orašasti plodovi) te cinka (lubenica, tikva, susam) koje pomažu tijelu da se bori protiv umora i grčeva te drugih bolova.

Facebook komentari