Stvari koje štete zdravlju jetre

Masna i pržena hrana, kao i nezdrava pića te alkohol su najveći neprijatelji jetre, koja u tijelu ima funkciju filtera koji čisti organizam od štetnih sastojaka.

Previše šećera nije samo loše za zube. Također može oštetiti jetru. Ovaj organ koristi jedan oblik šećera, fruktozu da bi proizvodilo masti. Previše rafinisanog šećera uzrokuje nagomilavanje masti koje vodi ka bolestima jetre. Višak masti koji se nagomilava u jetri može uzrokovati da jetra natiče što, vremenom, može da očvrsne i napravi štetu na tkivu jetre.

Tijelu treba vitamin A koji možemo da unesemo putem svježeg voća i povrća, posebno crvenog, narandžastog i žutog. Međutim, kod uzimanja suplemenata koji imaju velike doze vitamina A, to može biti veliki problem za jetru.

Trans masti su masti koje je napravio čovjek kod prerade hrane i pića. Ishrana koja ima visoke nivoe trans masti čini da smo podložniji gojaznosti, što direktno utječe na funkciju jetre u organizmu.

Vjerovatno znate da alkohol nije dobar za jetru. Ako pijete, pobrinite se da bude umjereno, jer neke vrste alkohola sadrže više sastojaka od normalne količine. Jedno piće dnevno je normalna doza za žene, te dva pića za muškarce.

Kada dolazite u dodir sa biljnim suplementima, pobrinite se da prvo porazgovarate sa svojim doktorom. Neki biljni suplementi znaju uzrokovati da jetra ne radi uobičajenim ritmom.

Facebook komentari