Stvari na koje biste trebali obratiti pažnju prije vježbanja

Stalno se vode debate oko toga koliko je potrebno fizičke aktivnosti za jednog čovjeka. Minimalna preporuka je oko 30 minuta “srednjeg“ intenziteta vježbanja sedmično, što većina ljudi ne čini. 

Osobe koje nisu navikle na veću fizičku aktivnost i stavljaju sebe pod veliki pritisak kada je u pitanju vježbanje, mogu dobiti bol u mišićima. To uključuje upalu i osjetljivost mišića te smanjeni niz pokreta zglobova na pogođenim područjima organizma. Ovakvo stanje može trajati nekoliko dana nakon vježbanja. Ovo je posljedica odgovora tijela na traumu vježbe, bijele krvne ćelije ulaze u mišiće i probavljaju oštećeno tkivo, što uzrokuje akutnu upalu. Kada počinjete sa vježbanjem, postepeno ubacivanje fizičkih aktivnosti je veoma važno, ako ne želite negativne posljedice.

Umjerenost u intenzitetu vježbanja, također je veoma bitna, s obzirom da može doći do opterećenja srca koje pumpa preveliku količinu krvi kroz tijelo.

S druge strane, ishrana je ključna u održavanju kondicije i intenziteta vježbanja. Kako biste povratili snagu i imuni sistem u normalu (s obzirom da je u toku vježbanja oslabljen), dobra ishrana puna proteina, vitamina i minerala će dovesti tijelo u formu za novi val aktivnosti.

Ne postoje granice koje ne možemo preći,  međutim, s tim dolaze veliki rizici. Zato se preporučuje umjerena fizička aktivnost i postepeno uvođenje težih vježbi u stil života.

Facebook komentari