Sve što mame trebaju znati o pupčanoj vrpci

Novi roditelji imaju mnogo stvari za naučiti kod prvih mjeseci bebinog života. Jedna od njih je svrha pupčane vrpce. Ova struktura nalik na cijev je donosila kisik i hranu bebi tokom trudnoće. Pored toga je i odnosila otpad kojeg se beba trebala riješiti. Nakon porođaja, doktor siječe pupčanu vrpcu. Ostaje jedan dio blizu bebinog trbuha koji će biti i dalje povezan sa bebom. Svrha dijela koji je ostao na bebinom stomaku je da dopusti da rana zaraste. Nasilno skidanje može ostaviti ožiljak.

Pokušajte biti nježni sa pupkom koji je ostao na bebinom stomaku. Na početku će izgledati žućkast i svjetlucav. Kako se bude sušio, počet će tamniti. Obično ispadne između 10 i 14 dana nakon što se beba rodila, ali se zna zadržati do 21 dan.

Dio koji treba otpasti bebu ne boli jer se radi o odumrlom tkivu. Beba se može okupati ali tako da je stavite preko ruke da ne bi došlo do kvašenja pupka. Ovakav položaj se primjenjuje sve dok dio pupka ne otpadne.

Održavajte ostatak pupčane vrpce čistim i suhim sve vrijeme. Kako biste onemogućili prijevremeno skidanje pupka, neka beba bude u laganoj odjeći da bi pupak primio više kisika. Trebate minimalno dva puta dnevno očistiti pupak da ne bi došlo do infekcije.

Pelenu stavljajte ispod pupka kako ne bi došlo do vlaženja pupka urinom, te pupak nemojte vući, čak iako je blizu otpadanja.

Ako primjetite bilo kakav osip ili rane oko pupka, trebali biste se javiti patronažnoj sestri i doktoru jer to mogu biti simptomi infekcije.

Facebook komentari