Sve što trebamo znati o stečenom imunitetu

Održavanje imuniteta pomaže u borbi protiv infekcija. Iako smo rođeni sa svim ćelijama imunološkog sistema, postajemo jači tokom cijelog života dok izlažemo tijelo bakterijama. Ovakav oblik imuniteta se zove stečeni imunitet.

Stečeni imunitet je imunitet koji se razvija tokom života. Može doći iz vakcina, izloženosti virusu, bolesti, ili od antitijela druge osobe. Kada se patogeni (bakterije) unesu u tijelo od vakcine ili bolesti, tijelo nauči ciljati te bakterije u budućnosti, stvarajući nova antitijela. Antitijela iz druge osobe također mogu pomoći tijelu da se bori protiv infekcije, ali ova vrsta imuniteta je privremena. Stečeni imunitet je drugačiji od urođenog imuniteta. Aktivni imunitet i pasivni imunitet su dvije vrste stečenog imuniteta.

Aktivni imunitet je najčešći oblik imuniteta. Razvija se kao odgovor na infekciju ili vakcinu. Ove metode izlažu imuni sistem vrsti bakterije ili patogena. Ćelije imuniteta koje zovemo T i B prepoznaju da postoji patogen i aktiviraju imunitet za borbu protiv njih. Slijedeći put kad T i B imunološke ćelije naiđu na tu određenu bakteriju, prepoznat će ih i odmah aktivirati ostatak imuniteta kako biste spriječile da se razbolimo.

Pasivni imunitet se razvija nakon što dobijete antitijela od nekoga. Ovaj tip imuniteta je kratkog vijeka, jer ne uzrokuje da imunitet prepozna patogen u budućnosti. Postoje dvije glavne vrste pasivnog imuniteta : antitijela majke koja se prenose s majke na dijete i imunoglobin tretmani. Antitijela majke se prenose preko posteljice ili kroz majčino mlijeko, posebno u prvih nekoliko dana nakon rođenja. Imunoglobulin tretmani su antitijela koja se obično koriste za liječenje osoba koje su izložene riziku za pojavu infekcije. Ta antitijela su napravljena u laboratoriju ili dolaze od drugih osoba ili životinja.

Facebook komentari