Sve što trebate znati o anafilaktičkom šoku

Anafilaktički šok je rijetka ali ozbiljna alergijska reakcija koja može biti kobna ako se odmah ne reaguje. Obično je uzrokovana alergijom na hranu, ujedima insekta ili određenih lijekova. Doza lijeka (epinefrin) je potrebna odmah i trebali biste pozvati hitnu pomoć.

Termini “anafilaksis” i “anafilaktički šok” se odnose na istu ozbiljnu alergijsku reakciju. Šok se dešava kada krvni pritisak padne toliko nisko da ćelije i organi ne dobijaju dovoljno kisika.

Simptomi

Obično primjetite prve simptome u 15 minuta nakon dolaska u kontakt sa predmetom na koji ste alergični. Počinju kao blagi simptomi (curenje iz nosa) ali se mogu pogoršati veoma brzo.

Među simptomima koji se pojavljuju uključujemo: oticanje usana, zategnut osjećaj u grlu i teško disanje, osip, povraćanje, vrtoglavica i nesvjestica. U teškim slučajevima, osobe kolapsiraju, prestaju disati i izgube svijest u samo nekoliko minuta.

Doza epinefrina u bedra i poziv hitne pomoći je obavezan zbog mogućnosti dobijanja sekundarne bifazne reakcije unutar 12 sati. Ostali mogući tretmani uključuju respirator i lijekove koji pomažu da bolje dišete kao i kortikosteroid (anti-upalni lijek) da drži simptome pod kontrolom.

Česti uzroci anafilaktičkog šoka

Najčešći razlozi koji uzrokuju anafilaktički šok su : hrana (posebno orasi i školjke), lateks (pronađen u rukavicama, špricama), lijekovi kao što su penicilin i aspirin i ubodi insekta. Obično morate da dođete u dodir da bi dobili simptome ozbiljne alergije.

Prevencija

Najbolja prevencija je izbjegavanje svega što vam uzrokuje alergijsku reakciju. Dobra je ideja da nosite medicinsku narukvicu da bi ljudi znali za vaše alergijske reakcije u slučaju da ne možete govoriti. Trebali biste obavjestiti svoje bližnje kako bi reagovali u slučaju intervencije. Trebali bi znati na šta ste alergični, znakove anafilaktičnog šoka, gdje držite epinefrin i kako da ga koriste te kad nazvati hitnu pomoć.

Facebook komentari