Sve što trebate znati o cinku

Cink je mineral koji tijelo ne može samostalno proizvoditi, te se zbog toga unosi kroz ishranu ili putem suplemenata. Potreban je za brojne procese u tijelu uključujući enzimske reakcije, jačanje imuniteta, sintezu proteina, liječenje rana te rast i razvoj organizma. Cink je prirodno prisutan u raznim vrstama hrane.

Hrana koja ne sadrži ovaj mineral, kao što su žitarice, grickalice i brašno, često se obogaćuje sintetičkim oblicima cinka. Zbog svoje uloge u imunološkom djelovanju, cink se također dodaje nekim sprejevima za nos.

Cink je mineral koji tijelo koristi na bezbroj načina. Potreban je za aktivnost više od 300 enzima koji pomažu u metabolizmu, probavi, funkciji živaca i mnogim drugim procesima. Osim toga, ključan je za razvoj i funkciju imunoloških ćelija. Ovaj mineral je također bitan za zdravlje kože. Cink se obično koristi u bolnicama kao lijek za opekotine, čireve i druge povrede kože. S obzirom da ovaj mineral igra ključnu ulogu u sintezi kolagena, imunološkoj funkciji i upalnom odgovoru, potreban je za pravilno liječenje. Koža ima relativno visok iznos (oko 5 posto) cinka u tijelu. Nedostatak cinka može usporiti zacjeljivanje rana, a veće količine mogu ubrzati oporavak rana.

Facebook komentari