Sve što trebate znati o osteoartritisu

Osteoartritis uzrokuje upale na zglobovima i postepeni gubitak hrskavice zgloba. Kako hrskavica slabi, pokreti su sve teži i bolniji. Kao jedna od najčešćih bolesti zglobova, razvija se kod jedne od 12 osoba koje imaju više od 60 godina. Ovo je progresivna bolest, što znači da se simptomi pogoršavaju vremenom. Nema lijeka za osteoartritis, ali s odgovarajućim lijekovima može se ublažiti bol i oticanje.

Osteoartritis povećava bol i krutost zglobova. U ranijim fazama, moguće je da nema nikakvih simptoma. Međutim, oni se mogu pojaviti na jednom ili više zglobova, te se razvijaju postepeno. Kada se simptomi razviju, mogu uključiti bol i krutost zglobova, oticanje, tešku pokretljivost zgloba i gubitak mišićne mase. Progresija osteoartritisa se povezuje sa sinovitisom (blagim upalama tkiva oko zglobova), oštećenjem i gubitkom hrskavice, te koštanim izbočinama koje se stvaraju oko zgloba. Hrskavica je zaštitni dio, koji služi kao jastuk krajevima zglobova i omogućava lakše pokrete. Kod osoba sa osteoartritisom glatka površina hrskavice postaje grublja i počinje da se troši. Kao rezultat, nezaštićene kosti se počinju spajati, čime se uzrokuje oštećenje i bol. Vremenom, na zglobovima se formiraju koštane kvržice, odnosno, osteofiti.

Ne zna se tačan uzrok osteoartritisa, a najčešće pogađa starije ljude. Međutim, može se pojaviti u bilo kojoj starosnoj dobi. Neke genetske predispozicije povećavaju rizik za razvijanje osteoartritisa, tako da se može razviti i u dvadesetim godinama života.

Veliki broj faktora povećava šanse za razvijanje osteoartritisa:

Spol – Osteoartritis je češći kod žena nego kod muškaraca, posebno poslije 50. godine života.

Godine – Simptomi se pojavljuju nakon 40 godina života, mada se osteoartritis može razviti kod mlađih osoba nakon povrede (posebno koljena).

Gojaznost – Prevelika težina može praviti pritisak na zglobove što povećava šansu za oštećenja.

Poslovi koji uključuju ponavljajuće pokrete u zglobovima mogu stvoriti rizik za osteoartritis.

Genetski i nasljedni faktori mogu povećati rizik kod nekih osoba.

Facebook komentari