Tri savjeta kako spriječiti povrede pri treniranju

Vježbanje nekada može stvoriti više problema nego koristi, a kako bi se izbjegao taj scenario, jednostavno se treba držati nekoliko pravila.

1. Ponavljanje
Povrede se toliko često dobijaju zbog konstantno istog opterećenja na određene dijelove tijela, odnosno zbog dosadnog i uvijek istog plana treninga.

Stvari treba promijeniti, kako zbog samog napretka i stvaranja novog opterečenja mišićima, koji ih inače i tjera na napredak, tako i zbog zaštite od pretreniranosti ali i trošenja jednih te istih zglobova i tetiva svaki dan na identičan način.

Uz sve to, i treninzi će biti zanimljiviji i pomisao na treniranje će biti sama po sebi privlačnija.

2. Odmor
Pametni ljudi većinu problema riješe i prije nego što su nastali, jednostavno djelujući preventivno. Potrebno je samo da slušate svoje osjećaje i da naučite kako prepoznati znakove nevolja u nastanku.

Jednostavno, ako osjetite neke od takvih znakova, prekinite sa treningom i odmorite taj dan. Sutra će stvari biti ispravljene, a povreda izbjegnuta, samim tim i vrijeme koje zahtijeva oporavak može biti spašeno i iskorišteno na pametan način.

3. Ispravnost
Povrede nastale prilikom vježbanja u velikoj većini slučajeva su izazvane lošim načinom izvođenja same vježbe, jer osoba koja vježba i sa manjom promjenom u načinu držanja tega direktno mijenja ugao pod kojim mišići, ali i tetive i zglobovi trpe opterećenja.

Zbog toga je važno svaku vježbu i sve njene varijacije detaljno izučiti, te tačno razlučiti kod koje vježbe smijemo, a kod koje baš i nije pametno postavljati velika opterećenja.

Osim teoretskog dijela, za praktičnu primjenu pravog položaja tijela prilikom izvođenja vježbe prvi put bi obavezno trebalo da pozovete nekog iskusnijeg da provjeri sa strane radite li dobro ili da li treba da napravite neke korekcije.

Facebook komentari