Trudnoća nakon 35-te godine

Biološki sat je životna činjenica, a period života nakon 35-te godine je doba u kojem neki zdravstveni rizici postaju vredniji pažnje. Kad je u pitanju trudnoća, navodimo nekoliko stvari koje treba imati na umu.


Može trebati više vremena da zatrudnite

Rođeni ste sa ograničenim brojem jajnih ćelija. Kako dosegnete svoje kasne 30-te, smanjuje se broj i kvalitet jajnih ćelija. Također, kako starite, vaše jajne ćelije se ne oplođuju tako lako kao kada ste bili mlađi. Ako ste stariji od 35 godina i niste mogli zatrudniti šest mjeseci, pitajte svog ljekara za savjet.


Višeplodna trudnoća je češća

Šansa za blizanačku trudnoću povećava se s godinama. To je zato što hormonalne promjene mogu uzrokovati istovremeno oslobađanje više od jedne jajne ćelije. Također, potpomognute reproduktivne tehnologije — kao što je vantjelesna oplodnja — mogu odigrati svoju ulogu.

Povećava se rizik od gestacijskog dijabetesa

Ova vrsta dijabetesa se javlja samo tokom trudnoće i češća je u starijoj dobi. Osobe s gestacijskim dijabetesom moraju održavati strogu kontrolu šećera u krvi kroz ishranu i fizičku aktivnost. Ponekad su potrebni i lijekovi. Gestacijski dijabetes, također, može povećati rizik od prijevremenog porođaja, visokog krvnog pritiska tokom trudnoće i zdravstvenih komplikacija kod djeteta nakon porođaja.

Rizik od razvoja visokog krvnog pritiska tokom trudnoće je veći

Istraživanja pokazuju da je visok krvni pritisak (hipertenzija) koji se razvija tokom trudnoće češći u starijoj dobi. Ljekar će pažljivo pratiti vaš krvni pritisak, zajedno sa rastom i razvojem vaše bebe. Ako razvijete visok krvni pritisak tokom trudnoće, morat ćete češće da posjećujete svog ljekara. Također, možda ćete morati da rodite svoju bebu prije termina kako biste izbjegli komplikacije.

Rizik od hromozomskih oštećenja je veći

Bebe rođene od starijih majki imaju veći rizik od razvoja bolesti uzrokovanih oštećenjima hromozoma, kao što je Downov sindrom.

Rizik od gubitka trudnoće je veći

Rizik od pobačaja i mrtvorođenosti raste s godinama. Razlog za to mogu biti već postojeće bolesti majke ili hromozomska oštećenja ploda.

Facebook komentari