U kojoj pozi je najbolje spavati? Evo šta kažu stručnjaci

Četiri su osnovna položaja u kojima ljudi spavaju, neki od njih su dobri i poželjni, ali neke je najpametnije izbjegavati jer djeluju loše na psihičko i fizičko zdravlje.

U položaju fetusa

Ta poza može našem nervnom sistemu signalizirati da smo u bijegu ili nekoj borbi te da nije sigurno zaspati. Umjesto toga preporučujem spavanje u otvorenom položaju jer pomaže otvoriti područje pluća što omogućava ljudima da duboko udahnu – savjetuje Elina Winnel, stručnjakinja za spavanje iz Australije.

Dodala je da bi bilo dobro izbjegavati spavanje u fetus položaju.

Na boku

Spavanje na jednoj strani tijela je najbolji položaj u kojemu možete zaspati. Preporučuje se upotreba jastuka pod glavom i uz tijelo. Iz neurološke perspektive i perspektive mišića te dišnih puteva, to je najbolje za tijelo – smatra dr. Ron Ehrlich.

Dodaje da je za probavu bolje spavanje na lijevoj strani, obzirom na to gdje jednjak ulazi u želudac.

Na trbuhu

Spavati na trbuhu je najgori izbor. Tako se stavlja pritisak na mišiće glave, vrata i čeljusti, naprezanje čeljusti, a također može ograničiti donji dio leđa i zdjelicu. Zamislite cijeđenje mokrog peškira, to je ono što se događa s vašim mišićima i zglobovima dok spavate na trbuhu – kaže dr. Ehrlich.

S njim se slaže Shelby Harris, stručnjak za spavanje i profesor na Medicinskom fakultetu Albert Einstein. Kaže kako spavanje na trbuhu stvara nepotreban pritisak na cijelo tijelo.

– Vjerovatno ćete se probuditi s utrnulosti i trncima, a to može povećati mogućnost bolova u mišićima i zglobovima – dodaje.

Na leđima

Prema mnogim stručnjacima, upravo je spavanje na leđima najbolji izbor za dobro zdravlje i kvalitetan san.

Dobro je spavati na leđima sa glavom, vratom i gornjim dijelom leđa u malo podignutoj poziciji. To pruža odmor za ramena i leđa, a također, pomaže kod refluksa, kada se želučana kiselina vraća u jednjak – kazao je dr. Mark T. Brown.

Facebook komentari