Ulja koja su dobra za naše zdravlje

Dva ključna faktora trebamo imati na umu – sadržaj zasićenih masti i dimna tačka. Preporučeni unos zasićenih masti ne bi trebalo prelaziti preko 10 posto dnevnih kalorija, gdje se trebaju birati ulja koja imaju više nezasićenih masti.

Pravilna dimna tačka (temperatura na kojoj ulje počinje da se razlaže i gori) je bitna.

Avokado ulje – Ovo ulje sadrži vitamin E, koji je razgradiv u mastima i radi kao antioksidant koji pomaže ćelijama u zaštiti protiv oštećenja. S obzirom da je avokado ulje bogato nezasićenim mastima, ne samo da je dobro za nas, već i ima veću dimnu tačku od ulja koja imaju polinezasićene masti.

Ulje lješnjaka – Zahvaljujući mononezasićenim mastima, ulje od lješnjaka ima visoku dimnu tačku, te kao i avokado ulje, sadrži vitamin E u sebi.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje – Visok nivo antioksidanata i mononezasićenih masti, dozvoljava ovom ulju da preuzme titulu jednog od najzdravijih ulja za naš organizam. Iako nema visoku dimnu tačku, njegovi antioksidanti se opiru oksidaciji.

Ulje od kikirikija – S obzirom da je ovo ulje napravljeno većinom od mononezasićenih kiselina, ima visoku dimnu tačku i može izdržati bilo koji oblik kuhanja. Ukus od kikirikija čini ovo ulje odličnim izborom za svaki oblik kuhanja.

Ulje od algi – Ulje od algi sadrži mnogobrojne antioksidante i visoku dimnu tačku. Zbog njegovog neutralnog okusa, koristi se u svakom obliku kuhanja.

Kanola ulje – Iako se je ovo ulje obično jeftino, te se zna koristiti u kuhanju prerađene hrane, napravljeno je od nezasićenih masti i ima visoku dimnu tačku.

Facebook komentari