Uloga i značaj vitamina B12 u funkcioniranju organizma

AUTOR: Dr Milica Gazdić, specijalista neurologije

Vitamini su izrazito važne hranjive materije neophodne za normalno funkcionisanje našeg organizma i moramo ih redovno unositi hranom budući da ih naš organizam ne može sam sintetizirati. Vitamin B12 jedan je od osam vitamina B grupe. Važan za stvaranje energije iz hrane koju unosimo. Topiv je u vodi, a unosimo ga u organizam u namirnicama životinjskog porijekla

Teško prepoznati nedostatak
Nedostatak ovog vitamina se vrlo rijetko dijagnostifikuje, jer se ne rade rutinska mjerenja iz krvi, a istraživanja su pokazala da je referentna (normalna vrijednost) postavljena prenisko. Njegov blagi manjak ne izaziva nikave simptome, dok dugotrajni neliječeni nedostatak može dovesti do velikog broja zdravstvenih problema.

Neki od simptoma i tegoba koji se odnose na nedostatak vitamina B12 mogu izgledati dosta nespecifično pa nedostatak vitamina B12 veoma često ostaje neprepoznat. Prepoznavanje nedostatka i liječenje je od suštinske važnosti za sprečavanje ozbiljnih posljedica, naročito od strane krvnog i nervnog sistema. Potrebno je prepoznati pacijente iz visokorizičnih grupa ili one sa znacima i simptomima nedostatka vitamina B12. Prepoznavanje nedostatka vitamina B12 je moguće na osnovu simptoma, a može se potvrditi analizama koncentracija vitamina B12 u serumu.

Vitamin B12 ne sintetiziraju ni čovjek, ni biljke, ni životinje, već samo neke vrste bakterija iz probavne mikroflore životinja preživara, a čovjek ga uglavnom unosi konzumacijom mesa tih životinja, ribe, nekih mliječnih proizvoda. Posebno su ugroženi vegani i vegetarijanci, jer ga ne unose dovoljno u hrani.

Njegova asporpcija (prolazak u organizam) je jako kompleksna i često je poremećena kod osoba koje imaju probleme sa sluznicom želuca, kao što je gastritis (upala sluznice želuca), kod Kronove bolesti, celijakije, ali i kod osoba koje uzimaju antacide (lijekove protiv pojačane želučane kiseline), osoba koje uzimaju lijek za šećernu bolest (metformin), ali i kod osoba koje konzumiraju alkohol.

Da bi se uneseni vitamin B12 neometano apsorbovao i iskoristio, neophodna je zdrava građa i funkcija probavnog sistema (potrebno je imati zdrav želudac, tanko crijevo, gušteraču, jetru, žuč…). Razlog tome je tzv. unutrašnji faktor, koji je neophodan za normalnu apsorpciju/iskorištavanje unesenog vitamina B12.

Zato skoro svi poremećaji želuca i donjih dijelova probavnog sistema koji ometaju nomalnu funkciju ovih organa istovremeno otežavaju ili onemogućavaju lučenje unutrašnjeg faktora i apsorpciju/iskorištavanje vitamina B12, te su ovakve osobe izložene većem riziku od razvoja nedostatka vitamina B12! Manjak vitamina B12 se može pojaviti i kod zdravih osoba ukoliko spadaju u neke od rizičnih skupina.

Mecobalamin najefikasnija nadopuna
MECOBALAMIN sadrži metilkobalamin u dnevnoj dozi od 1000 μg (mikrograma) ili 1 mg (miligram). Sadrži metilkobalamin, vodotopivu formu vitamina B12, jedinog iz skupine vitamina B koji može da se skladišti u jetri pa se u organizmu zadržava duže (jetrene zalihe ovog vitamina mogu potrajati i do tri godine, pa se zbog toga simptomi nedostatka ili manjka vitamina B12 uvijek javljaju postepeno!). Metilkobalamin je jedina forma vitamina B12 koja kroz krvno-moždanu barijeru može proći u moždano tkivo, te na taj način direktno protektivno uticati na moždanu funkciju.

Vitamin B12 doprinosi:

– normalnom funkcionisanju metabolizma
– normalnom funkcionisanju nervnog sistema
– normalnom metabolizmu homocisteina
– normalnoj psihološkoj funkciji
– formiranju crvenih krvnih ćelija
– normalnoj funkciji imunološkog sistema
– smanjenju umora i iscrpljenosti.

MECOBALAMIN se kao dodatak ishrani preporučuje osobama koje su pod većim rizikom od nastanka manjka vitamina B12, kao što su:

– osobe starije od 65 godina
– osobe sa poremećajima probavnog trakta
– dijabetičari
– trudnice i dojilje
– osobe sa autoimunim oboljenjima (npr. perniciozna anemija)
– vegetarijanci i vegani
– osobe koje uzimaju lijekove koji smanjuju apsorpciju vitamina B12 (lijekovi koji smanjuju lučenje želudačne kiseline i lijek za liječenje šećerne bolesti – metformin)
– osobe koje konzumiraju mnogo alkohola
– pušači
– osobe koje teško gutaju tablete ili kapsule

Važno je istaći prednost upotrebe sublingvalnih tableta MECOBALAMINA (sublingvalne = tablete topive pod jezikom) koje se otapaju i apsorbiraju pasivnom difuzijom već u usnoj šupljini, za šta nije potreban unutrašnji faktor. Na ovaj način, sublingvalne tablete su učinkovite neovisno od raspoloživosti unutrašnjeg faktora ili stanja sluznice želučano-crijevnog sistema te se mogu primjenjivati kod svih osoba. MECOBALAMIN se primjenjuje jedanput dnevno, potrebno je staviti tabletu pod jezik i ostaviti da se istopi ispod jezika. Ovaj način primjene omogućava brže djelovanje i maksimalnu apsorpciju vitamina B12 preko sluznice usne šupljine.

Facebook komentari