Unos povrća povezan je sa boljim zdravljem arterija

Povrće je osnova zdrave prehrane. Prepuno je vitamina i minerala neophodnih za zdravlje, kao i antioksidansa koji štite vaše ćelije od oksidativnih oštećenja. 

Opservacijska studija, objavljena od strane Journal of American Heart Association, sugerira da je konzumacija povrća povezana s boljim zdravljem karotidnih arterija (vratnih krvnih žila). Istraživači su pregledali ultrazvučne slike karotidnih arterija kod oko hiljadu žena (starosne dobi oko 70 godina ili više) i procijenili informacije o tome šta su žene konzumirale tokom zadnje godine dana. 

Žene koje su navele da su jele tri ili više porcija povrća dnevno imale su manje zadebljanja zidova karotidnih arterija, u poređenju sa ženama koje su rekle da su jele manje od dvije porcije dnevno. Povrće iz porodice kupusnjača – poput kupusa, brokule i karfiola – donosi najviše koristi. 

Karotidne arterije opskrbljuju mozak krvlju. Zadebljani zidovi karotida mogu biti znak nakupljanja ateromatoznog plaka koji stvara preduslove za razvoj moždanog udara.

Facebook komentari