Unos ribe za zdravlje mozga

Vjerovatno ste čuli kako omega 3 masne kiseline imaju veliki značaj za zdravlje organizma. Jedna se posebno izdvaja, dohozaheksaeoninska kiselina (DHA). DHA je omega 3 masna kiselina koja je potrebna za funkcionalnost i efikasnost rada mozga. Mozak i tkivo nervnog sistema su djelimično napravljeni od masti. Dugoročno konzumiranje adekvatnih DHA kiselina je povezano sa poboljšanom memorijom, sposobnostima učenja i smanjenim nivoima kognitivnog pada.

Preporučuje se konzumiranje 200 grama ribe sedmično za optimalnu korist tijela. Kao dodatak, riba je odličan izvor zdravih proteina i ima više koristi za naše tijelo. Pored toga što ima nizak nivo zasićenih masti od crvenog mesa, može smanjiti rizik za srčane bolesti. Za individualce koji prate vegansku ili vegetarijansku ishranu, unos DHA je moguć. Alge imaju primarni izvor DHA, te se koriste za proizvodnju DHA suplemenata. Orasi i chia sjemenke su još jedan od vegetarijanskih izvora omega 3 masnih kiselina, ALA, koje tijelo pretvara u DHA.

Nedostatak DHA kiselina vodi ka ozbiljnijim problemima. Ustvari, niži nivoi DHA su povezani sa većim rizikom za razvijanje Alchajmerove bolesti u kasnim godinama.

Starenjem se smanjuje koncentracija masnih kiselina u tkivu i sposobnost pretvaranja tijela iz ALA u DHA. Optimalan unos omega 3 masnih kiselina je potreban za očuvanje kognitivnih funkcija i sposobnosti pamćenja.

Masne kiseline izgrađuju membrane stanica, štite zdravlje srca i sudjeluju u razvoju i rastu mozga. Zbog toga je veoma važno unositi namirnice koje su bogate ovim kiselinama koje sadrže DHA i ALA. Riba, kao odličan izvor ovih kiselina je veoma dobar izvor korisnih stvari za naše tijelo i prevenciju bolesti koje se mogu pojaviti uslijed nedostataka.

Facebook komentari