Uobičajene zablude o ishrani tokom trudnoće

Sigurno ste nekada čuli frazu da trudnice „jedu za dvoje“, ali riječ je o jednoj od najčešćih zabluda koje prate trudnoću. Frazu „jesti za dvoje“ buduće mame trebaju shvatiti u smislu povećane potrebe za hranjivim tvarima koje je potrebno zadovoljiti ishranom i/ili dodacima ishrani – istina je da budućim mamama trebaju dodatne kalorije, ali svakako nije potrebno da majke jedu za dvoje.

Zapravo, trudnicama ne trebaju dodatne kalorije u prvom tromjesečju, dok unos kalorija u drugom tromjesečju treba povećati za 340 kalorija dnevno. U trećem tromjesečju, unos se povećava za 450 kalorija dnevno. Ove povećane prehrambene potrebe općenito se mogu zadovoljiti dodavanjem nekoliko zdravih grickalica, četvrtine čaše oraha, čašom nemasnog grčkog jogurta i komadom voća.

Koji su rizici prekomjernog dobivanja na težini tokom trudnoće?
Prekomjerno dobivanje na težini tokom trudnoće može kod majke povećati rizik od razvoja komplikacija poput gestacijskog dijabetesa (šećerne bolesti u trudnoći), visokog krvnog pritiska i preeklampsije te razvoja krupne bebe (makrosomija). Pretile trudnice mogu doživjeti komplikacije pri porodu, poput prijevremenog poroda ili povećanog rizika od potrebe za carskim rezom.

Ipak, potrebno je naglasiti da iako postoje rizici povezani s prekomjernim debljanjem u trudnoći, povećanje tjelesne težine ili pretilost u trudnoći ne znači da ćete automatski iskusiti te rizike. Premda je važno voditi računa o povećanju tjelesne težine i komunicirati sa svojim ginekologom, važno je ne fokusirati se previše na brojeve. Umjesto toga, usredotočite se na razvijanje zdravih navika.

Fokus je na dodavanju hrane bogate hranjivim tvarima koje će koristiti i fetusu i trudnici. Naprimjer, važno je da majke dobiju dovoljno kalcija kako bi izbjegle gubitak iz vlastitih zaliha u kostima. Dodavanjem u ishranu grčkog jogurta ili svježeg sira s voćem može biti odličan način za podmirivanjem ove povećane potrebe. Orašasti plodovi su bogati magnezijem, prehrambenim vlaknima i zdravim mastima. Ovo je izvrstan međuobrok koji možete uključiti u trudnoći i može pomoći u borbi protiv zatvora i grčeva u mišićima, a istovremeno doprinosi razvoju bebinog mozga.

Je li sigurno gubiti na težini tokom trudnoće?
Trudnoća nije vrijeme za početak dijete i redukciju tjelesne težine. Mnoge žene, ipak, smatraju da trudnoća može biti motivirajuće vrijeme za usvajanje promjena u načinu ishrane i načina života koje mogu potaknuti blagi gubitak težine ili minimizirati povećanje tjelesne težine. Sve dok ne isključujete neke veće grupe namirnica i dok konzumirate odgovarajuću ishranu za potporu razvoju fetusa, nema velike brige.
Povećanje tjelesne težine i rast bebe prati se i bilježi pri svakoj posjeti ljekaru. Ako majke ne dobivaju preporučenu težinu, ali njihova beba dobro raste, nema razloga za zabrinutost i povećavanje tjelesne težine mame.

Facebook komentari