Uobičajeni uzroci gubitka trepavica

Trepavice su više od puke kozmetičke resice. Trepavice štite oko od vanjskih čestica i stranih tijela koje mogu ometati vid ili izazvati infekciju ili ozljedu. Trepavice rastu, ispadaju i zamjenjuju se u prirodnom ciklusu svakih šest do deset sedmica, baš kao i kosa.

Normalno je svaki dan izgubiti između jedne i pet trepavica. Ponekad, brži gubitak trepavica (poznat kao madaroza) može biti simptom nekog drugog osnovnog zdravstvenog problema, u oku ili u drugom dijelu tijela.

Mnogo je razloga zbog kojih ljudi mogu izgubiti više trepavica od prosjeka. Ako pored trepavica ne gubite kosu s vlasišta ili obrva, gubitak trepavica može signalizirati neku od sljedećih situacija:

Iritacija zbog kozmetike

Ako predugo ostavite šminku na očima, koristite ekstenzije trepavica ili upotrebljavate uvijače za trepavice (grijane ili negrijane), sve to može naštetiti trepavicama. Gubitak trepavica može biti posljedica alergija na maskaru i ljepilo koje se koristi za nanošenje ekstenzija trepavica.


Svrbež ili peckanje

Ako je svrbež ili peckanje praćeno crvenilom ili oticanjem kapaka, to može ukazivati na blefaritis. To je stanje u kojem začepljene lojne žlijezde u blizini dna trepavica uzrokuju hroničnu upalu i probleme u folikulama trepavica.


Trihotilomanija

To je stanje u kojem stres ili druge emocionalne ili psihološke nevolje uzrokuju da osoba čupa vlastite trepavice.


Rak kože 

Rijetko, lokalizirani gubitak trepavica može biti simptom raka kože na kapku. Rak može prekinuti rast trepavica jer se štetne stanice šire u području na kojem rastu trepavice.


Da bi vaše trepavice ostale zdrave, svakodnevno operite lice i kapke sapunom i vodom. Žlijezde na kapku prirodno podmazuju trepavice pa losioni i regeneratori nisu potrebni, osim ako su trepavice pretjerano suhe. Zdrava prehrana, koja uključuje proteine, voće, povrće i dovoljno željeza, također će pomoći u održavanju zdravih, dugih i gustih trepavica.

Facebook komentari