Upala slijepog crijeva – simptomi i prevencija

Upala slijepog crijeva izaziva jaku bol i zahtijeva liječenje koje najčešće vodi ka odstranjivanju slijepog crijeva. Stanje može pogoditi bilo koju starosnu skupinu. Nisu poznate metode za prevenciju bolne i potencijalno, u klinički težim slučajevima, fatalne upale. Međutim, postoje faktori koji mogu smanjiti šanse da dođe do upale. Ishrana bogata vlaknima, određene fizičke vježbe koje pomažu u održavanju normalne funkcije probave kao i korištenje određenih suplemenata ili dodataka prehrani, može pomoći u fiziološkom radu crijeva i sprečavanju nastanka upale.

– Upala slijepog crijeva može imati više uzroka u čijoj podlozi je infekcija kao i fizička blokada dijela tankog crijeva koji se zove crvuljak ili slijepo crijevo. Ova blokada slijepog crijeva može biti uzrokovana zaglavljenim fekalnim masama unutar tog dijela crijeva, parazitima i različitim oboljenjima organa unutar abdomena. Infektivne bolesti, posebno probavnog sistema, kao i druga oboljenja crijeva može uticati na zadebljanje zida slijepog crijeva i posljedično uzrokovati upale.

– Zagađeni zrak je jedan od uzroka upale slijepog crijeva. Neke studije su pokazale da na dane visokog zagađenja zraka, 15 posto su veće šanse da pacijent dobije upalu slijepog crijeva.

Simptomi upale slijepog crijeva

Simptomi se obično pojavljuju kao bol i nelagoda u predjelu stomaka. U zavisnosti od veličine upale, bol može biti oštra i u desnom donjem dijelu abdomena. Prostor u kojem se nalazi bol kao i put širenja bola često zavise od starosne dobi osobe, jer se ne manifestuje jednako kod odraslih i kod djece. Obično bol nastupa odjednom, s veoma malo znakova upozorenja. Simptomi koji se mogu javiti uključuju: nadimanje stomaka, nemogućnost ispuštanja gasova, gubitak apetita, mučninu i povraćanje, konstipaciju ili dijareju, bol u stomaku i osjetljivost stomaka na dodir.

Bol se obično povećava kod kašljanja i kihanja ili dubokih udisaja. Počinje u centralnom dijelu stomaka ispod pupka pa se prebacuje na niže dijelove desnog dijela abdomena što ne mora biti konačno pravilo.

Ishrana za prevenciju upale slijepog crijeva

– Konzumiranje hrane bogate vlaknima je jedan od najboljih načina kojim možete smanjiti rizik za nastanak upale. Osobe koje unose dosta vlakana svakodnevno, imaju manje šanse za upalu slijepog crijeva. Vlakna pomažu u probavi i dozvoljavaju lakši prolazak hrani. Namirnice koje sadrže vlakna su žitarice, jabuke, narandže, papaja, mrkva, paradajz, krastavac i špinat. Pored ove hrane, određeni suplementi koji sadrže vlakna mogu osigurati njihov dovoljan unos u organizam.

– Balansirana ishrana može smanjiti šanse za upalu slijepog crijeva. Konzumiranjem hrane sa niskim zasićenim i trans masnoćama, kao i prerađenih namirnica, smanjujete šanse za bolest i infekcije koje mogu voditi ka upali slijepog crijeva.

Facebook komentari