Upozorenje Applea: Nova linija iPhonea sprječava rad pacemakera

Nedavno istraživanje o uticaju nove generacije iPhonea na uređaje za elektrostimulaciju srčanih mišića (pacemakere) pokazalo je da potiču srčani mišić na redovne kontrakcije uz pomoć električnih impulsa, i kao takvi podložni su vanjskim uticajima, pogotovo onima magnetskog polja.

Istraživači su smjestili iPhone 12 u prednji prsni džep čovjeka koji ima ugrađen ICD (Implantabilni kardioverter defibrilator) primijetili su da je prisutnost mobilnog aparata dovela do isključenja ovog važnog uređaja. Dok god je iPhone bio u džepu pacemaker nije radio, a test je ponovljen više puta uz nekoliko različitih položaja mobitela u džepu. Svaki put rezultat je bio isti, a efekt gašenja bio je privremen. Kada se iPhone ukloni, uređaj nastavlja normalno raditi.

Naučnici zaključuju kako njihovo otkriće treba poslužiti kao upozorenje onima koji u sebi nose ICD uređaje kako ne bi u njihovu blizinu stavljali iPhone 12, jer isti može privremeno onemogućiti terapiju koja ih održava na životu. 

Ovo upozorenje objavio je i Apple na svojim stranicama, gdje stoji da ‘iPhone 12 sadrži više magneta nego prijašnji modeli iPhonea, ali se ne očekuje da bi mogli predstavljati veći rizik magnetske interferencije s medicinskim uređajima od prethodnih modela iPhonea’. Apple preporučuje da za sve moguće konflikte s pacemakerima i drugim uređajima korisnici upitaju svoga ljekara.

Facebook komentari