Upravljanje bijesom – ljutnja i nije uvijek tako loša

Ljutnja sama po sebi nije problem – problematičan može biti način na koji se nosite s njom. Stoga, razmislite o prirodi ljutnje, kao i o tome kako upravljati ljutnjom i što učiniti kada se suočite s nekim čija ljutnja je izvan kontrole.

Šta je zapravo ljutnja?
Ljutnja je prirodan odgovor na percipirane prijetnje. To dovodi do toga da vaše tijelo oslobađa adrenalin, mišići se zatežu, a broj otkucaja srca i krvni tlak povećavaju. Vaša bi se osjetila mogla izoštriti, a lice i ruke zajapuriti. Ljutnja postaje problem samo ako njom ne upravljate na zdrav način. Ljutnja vam može pomoći da podijelite svoje brige. Može spriječiti druge da vas omalovažavaju. Može vas motivirati da učinite nešto pozitivno. Ključ je u kontroli bijesa na zdrav način.

Šta uzrokuje ljutnju?
Postoje mnogi uobičajeni pokretači ljutnje, poput nepravde, gubitka strpljenja ili osjećaja da se vaše mišljenje ili trud ne cijene. Drugi uzroci ljutnje uključuju sjećanja na traumatične ili bijesne događaje i brigu o ličnim problemima. Također, imate jedinstvene okidače ljutnje, temeljene na onome što ste naučeni očekivati od sebe, drugih i svijeta oko sebe. Vaša lična historija, također, hrani vaše reakcije na ljutnju. Naprimjer, ako niste naučeni kako na odgovarajući način izraziti ljutnju, vaše frustracije mogle bi utihnuti i učiniti vas očajnim ili se nakupljati sve dok ne eksplodirate u nekom napadu bijesa. Nasljedne sklonosti, moždana hemija ili neka medicinska stanja, također, igraju ulogu u vašoj sklonosti prema bijesnom ispadu.

Kako suzbiti ljutnju?
Kad ste ljuti, sa svojim osjećanjima se možete nositi:
− Ispoljavanjem – što je čin prenošenja vašeg bijesa. Ekspresija se kreće od racionalne rasprave do nasilnog ispada.
− Suzbijanjem – ovo je pokušaj da obuzdate svoj bijes i eventualno ga pretvorite u konstruktivnije ponašanje. Potiskivanje ljutnje, međutim, može uzrokovati da svoj bijes okrenete prema sebi ili izrazite svoj bijes pasivno-agresivnim ponašanjem.
− Smirivanjem – tada kontrolirate svoje vanjsko ponašanje i svoje unutarnje reakcije smirujući se i dopuštajući da negativna osjećanja prođu.
U idealnom slučaju, odabrat ćete konstruktivan izraz – jasno i izravno iznesite svoje brige i potrebe, bez povrijeđivanja drugih ili pokušaja da ih kontrolirate.

Može li ljutnja naštetiti zdravlju?
Neka istraživanja sugeriraju da neodgovarajuće izražavanje ljutnje – poput zadržavanja gnjeva – može biti štetno za vaše zdravlje. Čini se da potiskivanje ljutnje pogoršava hroničnu bol, dok ispoljavanje ljutnje smanjuje bol. Postoje i dokazi da su ljutnja i neprijateljstvo povezani sa srčanim bolestima, hipertenzijom, peptičkim ulkusom i moždanim udarom.

Kada je potrebno zatražiti stručnu pomoć?
Naučiti kontrolirati ljutnju ponekad je izazov za sve. Potražite pomoć za probleme s ljutnjom ako vam se čini da je vaš bijes izvan kontrole, uzrokuje da radite stvari zbog kojih kasnije žalite, povređuje one oko vas ili utječe na vaše lične odnose.

Facebook komentari