Usisavanjem i brisanjem prašine do sagorijevanja kalorija

Iako mnogi misle da se kalorije sagorijevaju samo žestokim vježbanjem, to nije baš tako. Moguće ih je trošiti i prilikom obavljanja kućnih poslova i to prilično efikasno. Kako ove poslove, svi manje više radimo barem nekoliko puta sedmično, možemo i to početi posmatrati kao vježbu. Ako ništa drugo, pomoći će nam da lakše obavimo kućne poslove, a da istovremeno ne mislimo da je teretana jedini izlaz da se riješimo viška kalorija. 

Koje su aktivnosti najbolje?

Pranje prozora kružnim pokretima može vam pomoći u toniranju ramena. Penjanje stepenicama naročito u jačem tempu  nekoliko puta dnevno, pomaže u definiranju mišića nogu. Brisanje prašine jača mišiće ruku. Staromodno pranje odjeće uz korištenje daske, također, učvršćuje i jača mišiće ruku.

Za svakih pola sata aktivnosti u kućnim poslovima, približna potrošnja kalorija je sljedeća:

* Slaganje odjeće u ormaru: 190 kalorija.

* Brisanje i pomjeranje namještaja: 180 kalorija.

* Pranja suđa: 160 kalorija.

* Pranje i usisavanje automobila: 130 kalorija.

* Skupljanje lišća u vrtu: 130 kalorija.

* Čišćenje kupatila i pločica: 130 kalorija

* Čišćenje prašine: 110 kalorija.

* Pranje prozora: 100 kalorija.

* Usisavanje: 90 kalorija.

Dodavanje opterećenja

Kao i kod drugih vježbi koje tek počinjemo, postoje trikovi koji nam mogu pomoći da ispunimo ciljeve. Naprimjer, razmišljajmo da ne radimo kućanske poslove, već gimnastiku. Time jačamo mentalnu snagu i osiguravamo dodatnu energiju. 

Kao i kod vježbanja u teretani i ovde je moguće dodavati opterečenje. Naprimjer, kada polirate namještaj ili podove, umjesto tečnih sredstava, koristite ona u obliku praška ili koja je potrebno ispirati. Tako ćete morati trljati mnogo jače i duže da biste postigli željeni sjaj, ali ćete sagorijeti više kalorija tokom postupka. Jedan dobar i praktičan savjet je kada peglate, držite korpu za veš na podu, tako da se morate savijati i istegnuti za svaki komad odjeće. Ako vam se kućni poslovi baš i ne čine kao dobri za ostanak u formi ili gubljenje viška kilograma, vježbajte s Aminom!

Facebook komentari