Usvojimo zdrave životne navike

Prema predviđanjima naučnika, u sljedećih 50 godina svaka treća osoba će oboljeti od raka, iako bi se više od 30 posto slučajeva bolesti moglo spriječiti usvajanjem zdravijih životnih navika, izbjegavanjem nezdravih poroka poput cigareta i alkohola, ali prvenstveno izbjegavanjem kancerogene hrane.

Naučnici ističu da konzumacija prekomjerne količine šećera ne dovodi samo do gojaznosti i dijabetesa, već može znatno oštetiti stanice i povećati rizik od nastanka raka. Novo istraživanje pokazuje da šećer može potaknuti rast tumora u tijelu jer rak koristi šećer kao “gorivo”.
“Pretjerana konzumacija šećera potiče nastanak ćelija raka uvodeći nas u začarani krug kontinuirane stimulacije razvoja i rasta karcinoma”, ističe Joan Tevelin, belgijski molekularni biolog.

Hrana i namirnice koje na tržište dolaze u plastičnoj ambalaži industrijski su obrađene i zatvorene na način koji treba osigurati da traju mjesecima, bez kvarenja, što povećava rizik od nastanka raka.
S tim ciljem, u industrijski proizvedenoj hrani se dodaju konzervansi, a najčešće su to štetni nitrati koji produžavaju rok trajanja. Oni se akumuliraju u tijelu tokom godina i mogu nanijeti štetu na nivou ćelija.

Iako je hrana s roštilja zaista ukusna, stručnjaci su otkrili da priprema mesa na ovaj način oslobađa heterocikličke aromatične amine, kancerogene koji mijenjaju hemijsku i molekularnu strukturu mesa.

Facebook komentari