Uz ove savjete moći ćete se naspavati čak i ako vas muče alergije

Alergijske reakcije najučestalije su između marta i septembra. Mnogi se bore s kihanjem, začepljenim nosom, crvenim i suznim očima zbog peludi, trave i ambrozije što može utjecati na kvalitetu sna i pobuditi simptome poput kihanja, kašljanja i svrbeža.

Teškoće s disanjem i ostali problemi koje uzrokuju alergije mogu rezultirati umorom i pospanošću. Stručnjaci za alergije zato imaju nekoliko savjeta koji bi mogli biti od pomoći i olakšati ovaj period.

Naime, koncentracija peludi pojedinih alergenih biljaka u večernjim satima je još uvijek visoka povremeno, a i zadržava se u zatvorenom prostoru.

Ovo su savjeti koji će vam pomoći.

Smanjite stres

Manje stresa znači i bolji san. Utvrđeno je da stres i pretjerano razmišljanje mogu održati budnost, a to može pogoršati alergijske simptome.

Održavajte sobu čistom

U spavaćoj sobi provodite barem šest sati pa je važno održati je čistom. Ne zaboravite obrisati prašinu s ormara jer i to može biti jedan od alergena koji mogu pojačati iritantne simptome.

Istuširajte se prije odlaska u krevet

Tuširanje prije spavanja može učiniti čuda. Prvo, para vruće vode pročišćava sinuse. Također, tuširanjem ćete ukloniti pelud koja se možda tokom dana nakupila na vašoj kosi i koži. U krevet idite svježe istuširani i u čistoj odjeći kako ne biste pelud prenosili u krevet što samo može pojačati alergijske simptome tokom noći i ometati vam san.

Spavajte na čistom madracu

U madracima se nakupljaju prašina, grinje, mrtve stanice kože, znoj i tjelesna mast. Sve navedeno može uzrokovati alergijske reakcije. Važno je redovno usisati madrac te ga promijeniti svakih osam godina.

Facebook komentari