Uzroci bolova u stopalima

Bol u stopalima je uobičajena, i čak 77 posto osoba kaže da je iskusilo bol u stopalima, prema istraživanjima. Postoje mnoge funkcije koje se dešavaju u stopalima zbog kostiju, ligamenata i tetiva, te uzroci bola u stopalima mogu varirati od povrede i upale do strukturnih problema i neprilagodljivom stanju.

Ravna stopala – Neke osobe imaju prirodno ravna stopala, dok ostale razviju to stanje, povredu tetive koja spaja mišiće listova u unutrašnjosti stopala. Često se dešava zbog prekomjerne fizičke aktivnosti (sport). Možete osjetiti bol u zglobu ili luku stopala.

Sindrom tarzalnog tunela – Ravno stopalo nekad može doprinijeti drugim stanjima, uključujući simptomu tarzalnog tunela. Ovaj sindrom je sličan karpalnom tunelu sindroma u rukama. Obično uzrokuje osjećaj peckanja, boli, zbog sudaranja živaca u unutrašnjosti članka.

Kuboidni sindrom – Kuboid je kost u stopalu, te je ova bolest lokalizovana u vanjskom srednjem dijelu stopala. Može se desiti kada stopalo počne propadati zbog stanja ravnog stopala ili ako ste istegnuli članak bez nošenja obuće.

Artritis – Ako ste sportista koji ne odmara dovoljno između sezona ili se bavite sa nekom fizičkom aktivnosti, možete razviti cijepanje zglobova. Kada ligamenti i tetive prekomjerno rade, mogu utjecati na strukturu zglobova, koji ne mogu da drže tijelo ravnomjerno. Najbitnija stvar je korištenje adekvatne obuće i odmor.

Metatarzalgija – Bol u petama može doprinijeti metatarzalgiji. Kada bol u jednom području uzrokuje da adaptirate hodanje, to rezultira bolovima u metatarzalnim zglobovima. Ti zglobovi postaju bolni i natečeni.

Žuljevi – Žuljevi su način zaštite kože na dijelovima gdje je preveliki pritisak. Mogu se razviti na bilo kojem dijelu stopala. To su ispucali dijelovi kože od pritiska i boli u stopalima.

Postoje mnogobrojne varijable kada se radi o bolu u stopalima. Naprimjer, bol u luku stopala može uzrokovati nervnu bol u petama. Svako stanje može rezultirati sa većim brojem uzroka i imati veći broj tretmana za liječenje.

Facebook komentari