Uzroci i simptomi osipa od pelena

Osip od pelena je iritacija kože koja se pojavljuje kod beba, i veoma je uobičajeno stanje. Poznat kao dermatitis pelena, uzrokuje neugodan svrab i crvenilo na područjima kože koja dođe u kontakt sa pelenom.

Ostala kožna stanja mogu utjecati na formiranje osipa od pelena (dermatitis, psorijaza i impetigo).

Osip od pelena se pojavljuje zbog predugog zadržavanja nečiste pelene na koži. Proljev može pogoršati problem. Ponekad će dijete prvi put doživjeti osip od pelena kad počne čvrsto jesti ili uzimati antibiotike. Djeca koja se hrane majčinim mlijekom mogu razviti dijareju od onoga što se prenosi na dijete iz ishrane majke.

Bebe natope pelenu svaka tri do četiri sata, pa je važno njihovo redovno mijenjanje. Kisela priroda ljudskog otpada pridonosi rastu bakterija i gljivica. Svi ovi elementi mogu iritirati kožu.

Ponekad, pelene koje su preuske ili koje se ne uklapaju kako treba, mogu nadražiti kožu. Hemikalije iz deterdženata ili drugih proizvoda koji dodiruju kožu bebe, uključujući i pelene, mogu izazvati iritaciju.

Čak jedno od troje djece dobije osip od pelena. Bebe koje se hrane majčinim mlijekom imaju manji rizik za osip zbog smanjene kiselosti u prehrani. Obično osip od pelena ne postane problem do starosti od tri sedmice. Rizik je najveći za bebe između tri mjeseca i godinu dana.

Osip od pelena uzrokuje crvenu i iritiranu kožu. Zahvaćena koža također može biti toplija na dodir. Roditelji bi trebali pozvati ljekara ako osip od pelena traje duže od 48 sati ili je popraćen snažnim mirisom urina, što može biti pokazatelj dehidracije. Ako osip uključuje stvaranje žuljeva ili se počne širiti, sa temperaturom koja ne pada, trebali biste otići ljekaru.

Facebook komentari