Uzroci i simptomi žgaravice

Žgaravica je nadraženost jednjaka želučanom kiselinom. Uz pomoć sile teže kružni mišić (donji sfinkter), zadržava želučanu kiselinu u želucu. U normalnim okolnostima on se otvara kako bi propustio hranu u želudac ili omogućio podrigivanje, a zatim se ponovo zatvara. Ako se sfinkter otvara prečesto, želučana kiselina može doći do jednjaka i izazvati žgaravicu.

Povremena žgaravica nije opasna, dok hronična ima vezu sa nizom ozbiljnih tegoba. Osnovni uzrok žgaravice je nepravilan rad donjeg sfinktera jednjaka koji se ne zatvara onoliko čvrsto koliko bi trebao. Prekomjerna količina hrane u želucu, ili preveliki pritisak na želudac (gojaznost ili trudnoća) mogu uzrokovati žgaravicu.

Određene namirnice imaju opuštajući efekat na donji sfinkter jednjaka (paradajz, agrumi, luk, čokolada, kafa, alkohol). Jela bogata masnoćom i uljima često dovode do žgaravice, baš kao i neki lijekovi, posebno antibiotici i acetil-salicilna kiselina.

Stres može opteretiti živce koji upravljaju donjim sfinkterom jednjaka, pa može izazvati žgaravicu, a pušenje, pomoću kojeg se opusti sfinkter i potiče lučenje želučane kiseline, jedan je od faktora koji najviše potiču pojavu žgaravice.

Većina doktora se oslanja na upotrebu antacida kod povremene žgaravice. I biljni lijekovi se koriste kako bi se smanjila kiselina, te razne tehnike opuštanja kako bi se smanjio stres.

Simptomi žgaravice uključuju :

– Osjećaj peckanja u grudima, odmah iza grudne kosti (sternuma) koje se javlja nakon jela i traje nekoliko minuta ili nekoliko sati

– Bol u prsima, posebno nakon saginjanja ili kada legnete

– Žarenje i pojava slane tekućine u grlu

– Podrigivanje

Ako osjećate žgaravicu praćenu simptomima poput otežanog gutanja, zadihanosti, znojenja, vrtoglavice, povraćanja ili proljeva, moguće je da se radi o hijatusnoj kili, problemima sa gušteračom, gastritisom ili želučanom čiru. U tom slučaju se obratite ljekaru.

Facebook komentari