Uzroci pritiska u stomaku

Osjećaj pritiska u stomaku obično prođe nakon pražnjenja stolice. Loša probava obično je uzrokovana neravnotežom kiseline u stomaku, te je popraćena žgaravicom, osjećajem sitosti u stomaku i podrigivanjem. Lošu probavu možemo kontrolisati sa minimalnim unosom kisele hrane i lijekovima.

Pritisak u stomaku može biti uzrokovan konstipacijom. Konstipacija može biti uzrokovana dehidracijom, nedostatkom vlakana, povredom, stresom i nedostatkom fizičke aktivnosti.

Prejedanje, također, može uzrokovati pritisak u stomaku. Razlog tome je rastezanje stomaka da bi napravio mjesta za hranu. Možete prevenirati pritisak koji dolazi sa prejedanjem sa kontrolom obroka koji jedete.

Stres može uzrokovati niz reakcija u tijelu. Ako se osjećate anksiozno, nervozno ili ste pod stresom, možete osjećati pritisak u stomaku.

Ako ste žena koja ima redovne menstruacije, možete iskusiti premenstrualni sindrom (PMS) – pritisak u stomaku, grčeve i zategnutost.

Trudnoća uzrokuje mnoge reakcije u tijelu zbog promjena u nivoima hormona. Te nuspojave se pojavljuju u obliku mučnine, koja rezultira kroz stvaranje pritiska u stomaku.

U ozbiljnije bolesti koje imaju simptom pritiska u stomaku uključujemo upalnu bolest crijeva, pankreatitis, herniju i trovanje hranom.

Facebook komentari