Uzroci sindroma toksičnog šoka

Sindrom toksičnog šoka je iznenadna bolest, izazvana otpuštanjem otrova zbog prekomjernog rasta bakterije Staphylococcus aureus, raširene kod velikog broja žena. Poznato je da pogađa žene tokom menstruacije, posebno one koje koriste tampone sa velikom moći upijanja. Tijelo odgovara klasičnim simptomima šoka: nagli pad krvnog pritiska, nedostatak kisika u drugim organima i moguća smrt.

Veću opasnost od toksičnog šoka imaju žene koje su tek rodile. Bolest nije ograničena samo na ove faktore, jer može pogoditi i muškarce koji su bili izloženi ovoj bakteriji tokom oporavka od operacije, opekotine ili otvorene rane.

Više od trećine svih oboljelih od toksičnog šoka su žene mlađe od 19 godina, i u 30 posto slučajeva ovaj sindrom se može ponoviti. Razlog za to je nejasan. Osobe koje umru zbog toksičnog šoka stradaju radi akutnog odgovora organizma na otrove oslobođene iz bakterije. Žrtve pate od hipotenzivnog šoka kod kojeg su srca i pluće toliko preopterećeni da prestaju raditi.

Staphylococcus aureus je mikroorganizam koji pripada skupini stafilokoknih bakterija koje često izazivaju kožne infekcije kod opečenih osoba i pacijenata koji su slabi zbog operacije. Za nastanak ovog šoka potrebna su dva uslova. Prvo, bakterije trebaju mjesto u kojem mogu brzo rasti i oslobađati otrove. Zatim otrovi moraju pronaći put ulaska u krvotok, gdje izazivaju teške i opasne simptome.

Najčešći simptomi sindroma toksičnog šoka su :

 – Povišena temperatura – iznad 39 stepeni

 – Povraćanje ili proljev

 – Osip koji nalikuje opekotini od sunca sa ljuštenjem kože

 – Vrtoglavica

  – Blijeda i vlažna koža, što ukazuje na brzi pad krvnog pritiska. Ako se toksični šok ne liječi u ovoj fazi, brzo će dovesti do gubitka svijesti, zatajenja srca i pluća te smrti.

Facebook komentari