Uzroci tamnih mrlja na nogama

Ako imate tamne mrlje na nogama, niste jedini. Mrlje se obično pojavljuju kad određeni dio kože proizvodi ili sadrži više melanina od ostalih dijelova. Melanin je ono što daje koži boju. Što više melanina imamo, to je tamnija koža. Pjege i tamne tačke znače da ta područja imaju veću koncentraciju melanina. Tamne mrlje su uobičajene među ljudima svih tonova. Možemo ih imati na nogama ili bilo gdje drugo na tijelu.

Postoji nekoliko stvari koje mogu uzrokovati tamne mrlje na nogama. Iako su vjerojatno bezopasne, neke tamne mrlje mogu biti znak nečega ozbiljnijeg.

Oštećenje od sunca – Koža reaguje na sunčevu svjetlost proizvodeći više melanina. Izlaganje sunčevim zrakama duži vremenski period je zajednički uzrok tamnih mrlja. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, sunce je vodeći uzrok za pojavu tamnih mrlja za ljude sa svjetlijom kožom. Ako imate tamne mrlje na nogama, postoji šansa da je to zbog oštećenja od sunca.

Postupalna hiperpigmentacija – Ako ste imali akne, ekcem, psorijazu, ili povredu na koži, to može uzrokovati upalu i porast melanina u područjima gdje su se pojavile lezije kože.

Melanom – Melanom je vrsta raka kože. Kod muškaraca se često pojavljuje na licu, dok se kod žena često razvija na nogama. Može se razviti iz postojećeg mladeža ili kao nova mrlja (lezija).

Addisonova bolest – Ovaj poremećaj može uzrokovati generalnu hiperpigmentaciju, posebno na sunčevoj površini i tačkama pritiska. On može uzrokovati da imamo tamniju kožu na koljenima.

Facebook komentari