Važnost pravilne nadoknade tečnosti i elektrolita u stanjima povišene tjelesne temperature

Autor: Dr med. Džemal Hajduk

Voda je ključni faktor ljudskog postojanja. Voda čini 65 do 70 posto tijela odrasle osobe. Kada kažemo voda, mislimo na tjelesne tečnosti čiji je najvažniji sastojak voda. Međutim, kako starimo, količina vode u našem tijelu se smanjuje. Različite stanice sadrže različitu količinu vode. Mozak sadrži 75 posto, krv je sastavljena od 92 posto vode, dok voda čini 75 posto mišićnog tkiva. 

Značaj vode 

Voda predstavlja najzdravije piće, a tjelesne funkcije kao što su asimilacija, resorpcija, metabolizam te reguliranje tjelesne temperature mogu se odvijati jedino uz prisustvo dovoljne količine vode.

Voda je najzdravije piće

Voda je, također, neophodna za sprečavanje pregrijavanja organizma jer omogućava znojenje, što je prirodni mehanizam rashlađivanja. Voda pomaže u procesu apsorpcije, prenosa elektrolita, vitamina i bjelančevina do organa kojima su potrebni. Jedna od uloga vode u organizmu je i da vrši odstranjivanje i ispiranje otpadnih produkata jer bez dovoljne količine vode, organizam ne uspijeva odstraniti štetne produkte. Procesom disanja i znojenja, putem mokraće, izmeta te putem vlage u izdahnutom zraku, svakodnevno gubimo vodu pa ju je neophodno redovno nadoknađivati. S ciljem održavanja ravnoteže u organizmu, vodu treba unositi umjereno, ni previše ni premalo. Na dnevnoj osnovi voda se unosi konzumiranjem pitke vode, hrane, ali nastaje i kao produkt metabolizma u tijelu. Svako narušavanje ravnoteže vode u tijelu može dovesti do dehidracije. 

Elektroliti 

U sastav tjelesnih tečnosti, osim vode, ulaze i elektroliti (minerali i soli). Elektroliti su važni jer zahvaljujući njima, voda nesmetano cirkuliše između stanica i kroz stanice. Elektroliti reguliraju naše nervne i mišićne funkcije, hidrataciju tijela, pH krvi, krvni pritisak te oporavak oštećenog tkiva. Mišići i neuroni ovise o kretanju elektrolita između izvanstanične, međustanične te unutarstanične tekućine. Za kontrakciju mišića potrebni su kalcij, natrij i kalij. Poremećen nivo elektrolita može dovesti do grčeva mišića ili mišićne slabosti. 

Dnevne potrebe za elektrolitima osiguravamo putem hrane, vode te produciranim metaboličkim procesima, dok se elektroliti iz organizma gube putem znoja, fecesa (stolice) i urina. U našem tijelu ključni su sljedeći elektroliti: natrij (Na+), kalij (K+), kalcij (Ca2+), magnezij (Mg2+), kloridi (Cl-) i hidrogenfosfat (HPO4 2-). 

Uzroci gubitka vode i elektrolita 

Postoje neka česta stanja koja dovode do gubitka vode i elektrolita iz tijela, što za posljedicu ima dehidrataciju.

Važna je hidratacija tijela

To su: povišena tjelesna temperatura, proljev i povraćanje kao simptom akutnih infekcija, opekotine, upotreba nekih lijekova (diuretici), alkoholizam i druga stanja. Dehidrataciju ne uzrokuje samo gubitak vode iz tijela, već i neadekvatan unos vode u organizam. Stoga dnevni unos tečnosti treba biti veći od količine koju izlučimo urinom, znojem i fecesom. Potreban unos vode tokom 24 sata iznosi: 

– dojenče 300-1.000 ml, 

– dijete 1.000-1.800 ml i 

– odrasli 1.800- 2.500 ml (30 – 35 ml/kg t.t.). 

Žeđ je prvi alarmirajući signal da u organizam treba unijeti vodu, dok na veoma blagi stepen dehidratacije mokraća postaje tamnija. U srednje teškom stepenu dehidratacije usne i sluznice usne šupljine postaju suhe, ubrzava se rad srca, javljaju se grčevi u mišićima, gubitak elastičnosti kože, gubitak energije. Kako bismo što prije u organizmu uspostavili ravnotežu kada je riječ o vodi i elektrolitima, neophodno je koristiti otopinu za rehidrataciju koja je jednako efikasna kao i infuzija. Jedna od takvih otopina koje sadrže optimalnu dozu elektrolita je REHYDROSOL®

REHYDROSOL® otopina priprema se veoma brzo, na način da se u 200 ml vode otope dvije šumeće tablete. Ova količina otopine sadrži optimalnu količinu glukoze, kao i optimalnu količinu natrija koja sprečava hipernatrijemiju. REHYDROSOL® sprečava pojavu težih oblika dehidratacije ukoliko se na vrijeme uključi i ispravno provede rehidratacija. REHYDROSOL® šumeće tablete namijenjene su za primjenu kod djece i odraslih s blagom do umjerenom dehidratacijom, u cilju brze i efikasne nadoknade tečnosti. 

Facebook komentari