Važnost ranog prepoznavanja depresivnog poremećaja

Autor: Prof. dr. sc. prim. Edita Černy Obrdalj, specijalist obiteljske medicine

Depresija je bolest koju karakterizira tužno raspoloženje, nedostatak osjećaja sreće i zadovoljstva koje traje duži period. Ova bolest utječe na odnose u obitelji, obavljanje posla, privređivanje i općenito život.

Kakva je razlika između depresije i depresivnog raspoloženja?

Depresiju kao bolest valja razlikovati od depresivnog raspoloženja koje je povremeni, kratkotrajni i blagi osjećaj tuge i beznađa kojeg ubrzo zamjenjuje uobičajeno raspoloženje. Depresivno raspoloženje je najčešće izazvano nekim negativnim događajem i prestaje ubrzo nakon što „okidač“ iščezne. Obično traje nekoliko dana, najviše dva tjedna. Ipak, depresivno raspoloženje treba biti „alarm“ za samu osobu i okolinu, jer može biti uvod u pravu depresiju.

Kako prepoznati depresiju?

Depresija često prolazi nezapaženo, jer se osoba povlači u sebe i sama pokušava riještiti svoju duševnu bol. Tek kada bolest uzme toliko maha da utječe na odnose u obitelji i na poslu, sama oboljela osoba i okolina postaju svjesni njezina prisustva i pokušavaju bolest liječiti.

Osobe koje boluju od depresije imaju manjak životne energije koji može biti toliko izražen da nisu u stanju ujutro ustati iz kreveta, a kamoli obavljati svakodnevne aktivnosti. To se događa dijelom zbog lošeg i isprekidanog sna, a dijelom zbog izrazitog nedostatka volje i pada životne energije. 

Primjerice, depresivan roditelj nema snage brinuti o djeci, a supružnici nemaju dovoljno energije za brigu jednog o drugome. U osobe izostaje želja za ljubavnim životom i svim aktivnostima koje su joj ranije pričinjavale ugodu, poput čitanja, gledanja TV programa, zanimanja za dnevne novosti, druženja s prijateljima. Uz ovo, prisutan je i bezrazložan strah i strepnja od nečega nepoznatog i lošeg što bi se moglo dogoditi.  Opći izgled osobe je tužan, iscrpljen i najčešće zapušten, izgled lica je bezizražajan, očni kapci su spušteni, a pokreti usporeni.   Oboljela osoba ima toliko jak osjećaj krivnje, a duševna bol je do te mjere neizdrživa da želi okončati život. Nažalost, dešava se da depresivna osoba ne ostaje samo na razmišljanjima, nego  planira pa čak i izvrši samoubojstvo.

Zašto je važno rano prepoznati i liječiti depresiju?

Imajući sve navedeno u vidu, jasno je da je depresija ozbiljna i teška bolest, koju je važno na vrijeme prepoznati i liječiti. Stoga, ako loše raspoloženje traje duže od dva tjedna, osoba treba potražiti pomoć obiteljskog liječnika koji će učiniti procjenu stanja i savjetovanje. Ukoliko je depresija blaga do srednje teška, liječnik će učiniti savjetovanje i preporučiti antidepresivnu terapiju. U ovoj fazi bolesti, uz savjetovanje i lijekove važna je i primjena ponašanja i navika.

Tjelesna aktivnost treba postati sastavni dio života. Studije su pokazale da svakodnevna i jača tjelesna aktivnost u trajanju od pola sata popravlja raspoloženje i vraća volju za životom. To može biti brži hod, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, ali i grupni treninzi. Svaka aktivnost koja ubrzava srce i krvotok će činiti dobro našem raspoloženju.

Nadalje, uključivanje u različite socijalne aktivnosti koje nisu redoviti posao, također čine dobro. Dobrotvorne udruge, tečajevi, društva poput planinarskog, pjevačkog, sportskog, također će vratiti raspoloženje depresivnoj osobi. 

Prehrana treba biti raznovrsna i obilovati svježim voćem i povrćem, ribom, bijelim mesom i obiljem tekućine, poput vode, biljnih čajeva i svježih voćnih sokova.  Kruh i tjesteninu, masnoće i crveno meso treba izbjegavati.  Uzimanje kave i alkohola u depresivnim stanjima nije apsolutno zabranjeno, ali ga u svakom slučaju treba ograničiti na dvije šalice kave i najviše jednu čašu alkoholnog pića dnevno.  Osobe koje puše u okviru liječenja depresije trebaju započeti tretman odvikavanja od pušenja. 

Kako se teži slučajevi depresija liječe?

Ukoliko su simptomi depresije srednje teški do teški, obiteljski liječnik će osobu uputiti psihijatru na daljnje liječenje. Svaka depresija, koja ima elemente planiranja ili pokušaja samoubojstva mora biti liječena od strane psihijatra. Danas postoji moderni i učinkoviti načini liječenja depresije. Psihoterapija individualna ili u grupna uz mnoge nove, ali i stare lijekove, daje odlične rezultate.  Depresija je bolest i treba ju razumjeti i liječiti jednako kao i povišeni tlak i šećerna bolest. Što ju prije prepoznamo, lakše čemo ju liječiti i time vratiti osmijeh i životni polet depresivnoj osobi i njenim najmilijima.  Svaka osoba koja je prepoznala sebe ili sebi blisku osobu ovdje, treba potražiti pomoć liječnika bez ikakvog stida i oklijevanja. Ne sutra, ne idući mjesec. Zakazati termin kod liječnika i reći mu svoje tegobe, odmah!

Facebook komentari